;
Hazai pályán az Oracle 11g
2007. szeptember 14. Adattárházak · Oracle

Itthon is bejelentette adatbáziskezelőjének legújabb változatát az Oracle.

A MOM Palace mozijában tartott konferencián több száz érdeklődő vett részt. Az előadás sztárvendége Ken Jacobs, az Oracle termékfejlesztésért felelős alelnöke volt, akit a szakma csak Dr. DBA néven ismer.

Az Oracle 11g több száz új vagy továbbfejlesztett funkciót tartalmaz. A 11-es verzió fejlesztése háromezer mérnökévet igényelt, a tesztelés időigénye pedig még ezt meghaladta. A munka során a fő hangsúly a cégtől megszokott módon a jobb teljesítményen, a szélesebb körű és hatékonyabb alkalmazásfejlesztésen és a könnyebb üzemeltetésen volt.

A legfontosabb adattárházas funkciók
Az adattárházak szempontjából Ken Jacobs a következő három funkciót tartotta a legfontosabbnak:

  • A továbbfejlesztett particionálási lehetőségeket, amely a partíciók automatikus létrehozásával megkönnyíti az üzemeltetők munkáját, az új típusú particionálási lehetőségekkel csökkenti az adatok helyfoglalását, végül pedig a beépített tanácsadó segít a legmegfelelőbb struktúra kialakításában.

  • A lekérdezések gyorsítására használható, transzparens adatelérést lehetővé tévő OLAP opciót. Az OLAP képességek már a 9-es verzió óta elérhetőek voltak az adatbáziskezelőben, azonban a 11g optimalizálója immár képes az OLAP kockákat a materializált nézetekhez hasonlóan használni a lekérdezések futtatása során.

  • Az eredményhalmazok gyorstárazása lehetővé teszi, hogy a gyakran futtatott lekérdezések eredményét az adatbáziskezelő memóriából szolgálja ki, jelentősen gyorsítva ezzel a rendszer működését.

    Említésre érdemes még a megújult kompressziós funkció is, ami immár teljes körű funkcionalitást nyújt mind OLTP, mind DW környezetben - igaz, az új képességek csak feláras opció formájában állnak rendelkezésre.

    Adatbányászat és ETL
    Az adatbányászati funkciókat tartalmazó Data Mining opció is sok újdonsággal bővült, például megjelent az algoritmusok között a logisztikus regresszió és a Support Vector Machines (SVM) is.

    Az Oracle hagyományos ETL eszközének, a Warehouse Builder-nek az alapváltozata immár részét képezi adatbáziskezelő telepítőkészletének. A szoftver használata ingyenes, fizetni csak a speciális további képességeket nyújtó opciókért kell.

    Elérhetőség
    Az Oracle 11g Linuxos változata már letölthető az OTN weboldaláról, a többi platformon pedig hamarosan várható a szoftver megjelenése.

    Képgaléria

    Az Oracle adatbáziskezelő fejlődése

    Az egyes verziók elterjedtsége

    Az új OLAP opció működése