;
Cognos-Applix felvásárlás
2007. szeptember 9. Üzleti intelligencia · Cognos · Felvásárlások

Az Applix 339 millió dolláros felvásárlásával a Cognos tovább erősíti pozícióját a vezető BI cégek között. Az akvizíció különösen a pénzügyi analitika és a vállalati teljesítménymenedzsment terén jelent előrelépést.

A tranzakció eredményeképpen 3000 Applix ügyféllel fog bővülni a Cognos húszezres felhasználói tábora, amelyek közül körülbelül 3500 használja a cég jelenlegi pénzügyi tervező és elemző alkalmazásait. A Applix dolgozói közül több mint kétszáz kereskedelmi, ügyféltámogató és fejlesztő munkatárs kerül át a Cognoshoz. A tranzakció lezárása - a szükséges jóváhagyások megszerzése után - az év végére várható.

Bár a felvásárlás önmagában nem mondható meglepőnek az általános akvizíciós trend és a jó technológiai és üzleti illeszkedés miatt, a NewsVisual.com érdekes személyi kapcsolatokra is felhívta a figyelmet. Az Applix operatív vezetője például korábban hosszú éveken keresztül a Cognos menedzsmentjében dolgozott,

Termékek
Az Applix zászlóshajója a TM1 OLAP szerver, amely memóriaalapú felépítésének köszönhetően különösen a pénzügyi modellezésben és elemzésben erős. A Cognos ugyan rendelkezik OLAP képességekkel, azonban a Powerplay alapvetően csak lekérdezésekre használatos, az Adaytumtól örökölt tervezőszoftverek pedig nem nyújtanak teljes körű OLAP modellezési funkciókat. Így a 64 bites platformokon egészen nagy adatbázisokkal is elboldoguló TM1 remekül egészíti ki a cég jelenlegi kínálatát.

Említésre érdemes, hogy a memóriaalapú megközelítés egyre inkább népszerű a BI területén, példa erre a MIS Alea és a QlikView , de hasonló elvek alapján működik az Oracle TimesTen és az SAP BI Accelerator is.

Az Applix a TM1 mellett rendelkezik egyéb kiegészítő termékekkel is (TurboIntegrator, Executive Viewer), ezek jövője azonban bizonytalan, mivel a Cognos már rendelkezik hasonló funkciójú szoftverekkel.

Pénzügyek
A 339 millió dolláros ár meglehetősen magasnak mondható, még az Applix 33 milliós készpénzállományának figyelembe vételével is. A teljes vételár ötszöröse az Applix utolsó 12 havi árbevételének. Egy részvényért a Cognos így 17,87 dollárt fizet, ami 24 százalékkal magasabb az aktuális tőzsdei árfolyam. A túlzottan magas vátelár miatt néhány elemző lejjebb rontotta a Cognos besorolását, azonban a cég tőzsdei szereplésén ez egyelőre nem érezhető.

A viszonylag magas árat mutatja az is, hogy a Business Objects néhány hónapja még csak az éves árbevétel 2,4-szeresét fizette ki a Cartesis-ért. A felértékelődés mögött alapvetően az egyre hevesebb piaci konszolidáció áll, azoban feltételezhető a hamarosan érkező Microsoft PerformancePoint hatása is, amely várhatóan jelentős hatással lesz erre a szegmensre.

A versenytársak
A MicroStrategy kivételével gyakorlatilag az összes nagyobb BI cég bekebelezte már egy vagy több kisebb-nagyobb vetélytársát, és az idei évben az akvizíciós hullám meglehetősen magasra csapott.
A jelentősebb 2007-es felvásárlások:

  • Business Objects - Cartesis , 300 millió dollár
  • SAP - Outlooksoft, 300-400 millió dollár
  • Oracle - Hyperion, 3,3 milliárd dollárt.

    A konszolidáció eredményeképpen a vállalati teljesítménymenedzsment szoftverek is egyre inkább ugyanannál a maroknyi nagy cégnél koncentrálódnak. Elmondható, hogy az évi egymilliárd dolláros nagyságrendű árbevétellel rendelkező cégek mindegyik rendelkezik komplett CPM kínálattal.

    További kilátások
    A Cognos maga is felvásárlási célpont lehet, azonban a mostani háromszázmilliós tranzakció arra enged következtetni, hogy a közeljövőben a cég független marad. Hosszabb távon azonban könnyen elkelhet a Cognos, amely az Applix-szel megerősítve még vonzóbb célpont lesz. A kérők között leginkább az IBM és a HP jöhet szóba, hiszen egy ilyen ügylet nagyságrendje dollármilliárdokban mérhető csak.

    Az összeolvadással kapcsolatos problémák közül a termékintegrációs kérdések mellett még említésre érdemes, hogy a két cég licenszelési és árazási modellje több helyen alaposan különbözik, amely a meglévő ügyfélbázisnál okozhat gondokat.

    További információ
    www.applix.com

    Kapcsolódó anyagaink
    · A Business Objects felvásárolja az Inxight Software-t (2007. május 22.)
    · SAP-Outlooksoft felvásárlás (2007. május 12.)
    · A Business Objects felvásárolja a Cartesist (2007. április 24.)
    · Oracle és Hyperion: Az eddigi legnagyobb BI felvásárlás (2007. március 5.)
    · Felvásárolta a Pilot Software-t a SAP (2007. február 22.)

    Képgaléria

    A Cognos árfolyamának alakulása

    Az Applix árfolyamának alakulása

    Személyi kapcsolatok a két cég között (NewsVisual)