;
Megjelent az Oracle 11g
2007. augusztus 15. Adattárházak · Oracle

Az egy hónapja bejelentett új verzió immár nyilvánosan elérhető, azonban egyelőre csak Linuxos változatban. A további platformokon is hamarosan érkezik az új szoftver, a pontos dátum azonban egyelőre nem ismert.

Az 11g árazása nem változott lényegesen a korábbi kiadásokhoz képest, az Enterprise Edition ára egy CPU-ra továbbra is 40 ezer dollár. A hagyományos opciók árcímkéje sem módosult: a RAC, OLAP, és Data Mining opciók 20 ezer, a Partitioning opció pedig 10 ezer dollárba kerül.

Új opciók
A változatlan alapár mellett viszont pénztárcát érintő kérdés lehet, hogy a fontosabb technológiai újdonságok egy része szintén csak feláras opcióként érhető el. Az Advanced Compression segítségével immár sokkal rugalmasabban lehet online adattömörítést alkalmazni mind tranzakciós, mind döntéstámogató környezetekben. Itt említést érdemel, hogy az eddigi tömörítési képességek továbbra is benne vannak az alapárban, külön fizetni csak az új funkciókért kell. A opció ára 10 ezer dollár processzoronként. Ugyanennyibe kerül az új technológiák bevezetését segítő Real Application Testing, míg a megújult Active Data Guard, és az információk utólagos teljes körű visszakeresését lehetővé tévő Total Recall ára 5 ezer dollár.

Beágyazott OLAP
Adattárházas szempontból a legfontosabb újdonság a beépített OLAP motor teljes körű integrálása a lekérdezések gyorsítására. Az eddigi verziókban is volt lehetőség a multidimenziós adatok SQL-ből történő elérésére, azonban a 11g alatt az OLAP kockák a materializált nézetekhez hasonlóan viselkednek. Az erre alkalmas lekérdezéseket az adatbáziskezelő automatikusan az OLAP kockából szolgálja ki, emellett beépített eszközök támogatják az adatfrissítéseket is.

Az Oracle 11g Linuxon futó próbaváltozata letölthető az OTN weboldaláról.

További információ
www.oracle.com

Kapcsolódó anyagaink
· Érkezik az Oracle 11g (2007. július 11.)
· Egy hónap múlva várható az Oracle 11g (2007. június 11.)