;
Microsoft BI hírcsokor V.
2007. július 5. Üzleti intelligencia · Microsoft

Összefoglalónk a Microsoft üzleti intelligencia eszközeivel kapcsolatos hírek közül válogat.

Az elmúlt időszak bővelkedett Microsoft-os akvizíciós és termék-előzetes bejelentésekben. A legfontosabb talán az SQL Server 2008 CTP (Community Technology Preview) változatának bejelenése volt. BI és adattárházas szempontból ezúttal a relációs motor tartogatja majd a legtöbb újdonságot, melyek közül az adattömörítés és a csillagsémás lekérdezés optimalizáció ígérkezik a legérdekesebbnek. Természetesen továbbfejlesztik az Analysis Services felösszegzési és visszaírási algoritmusait, javítanak majd az Integration Services finomhangolhatóságán és ezentúl nem lesz szükség az IIS telepítéséhez a Reporting Services működéséhez.

Az SQL Server 2008 CTP megjelenésével párhuzamosan a Microsoft bejelentette, hogy felvásárolja és beépíti a Reporting Services 2008-ba a Dundas Software adatvizualizációs eszközét. Mint ismeretes, a Reporting Services grafikon készlete mind formázhatóságában, mind funkcionalitásában eddig elmaradt az élmezőnyétől. Ha a BI fejlesztő igazán szép grafikonokat és kijelzőket akart használni, akkor idegen szállítók termékeit kellett beépítenie a Reporting Services riportokba, és ezek közül minden tekintetben a Dundas Software adatvizualizációs eszköze bizonyult a legjobbnak.

Az eltelt egy hónap Analysis Services témájú, frissen publikált technológiai leírásokban is bővelkedett. Megjelent a Scale-Out Querying with Analysis Services című dokumentum, amely a skálázás kérdéseit járja körül és újabb anyagok jelentek meg az Analysis Services teljesítményhangolási lehetőségeiről is. Míg az Analysis Services Query Performance Top 10 Best Practices című dokumentum a lekérdezések sebességének növeléséhez, addig az Analysis Services Processing Best Practices című dokumentum a dimenziók és az adatkockák felösszegzésének gyorsításához ad szakmai iránymutatást. S ha már a felösszegzések gyorsításánál tartunk: Jesse Orosz blogjában arról ír, hogyan lehet egy 5+ milliárd soros és naponta újabb 50 millió rekorddal bővülő adatkocka napi inkrementumát 15 perc alatt felösszegezni.

Új cikksorozat indult az SQL Server Central.com-on amely az ORACLE – SQL Server együttműködésének problémáit járja körül. A problémák jellemzően abból adódnak, hogy mindkét gyártó (az ORACLE PL/SQL a Microsoft a T-SQL néven) kiterjesztette az SQL-92 szabványt a saját követelményeinek megfelelően, és így alapvetően azonos, de nevükben, és értelmezési tartományukban eltérő adattípusok jöttek létre. A cikk azt mutatja be, hogy hogyan lehet kiküszöbölni az eltérő adattípusokból eredő lekérdezési problémákat.

Az összeállítás elkészítésében Kővári Attila, a www.BIProjekt.hu szerkesztője működött közre.

Kapcsolódó anyagaink
· Microsoft BI hírcsokor IV. (2007. május 20.)
· Microsoft BI hírcsokor III. (2007. április 16.)
· Microsoft BI hírcsokor II. (2007. március 26.)
· Microsoft BI hírcsokor (2007. február 12.)