;
Microsoft BI hírcsokor IV.
2007. május 20. Üzleti intelligencia · Microsoft

Összefoglalónk a Microsoft üzleti intelligencia eszközeivel kapcsolatos hírek közül válogat.

  • A hónap bővelkedett a Microsoft által szervezett, BI témájú rendezvényekben. Május 16-án rendezték meg a TechNet BI szemináriumot, melyen a résztvevők képet kaphattak a teljes Microsoft BI spektrumról - az alapoktól kezdve, egészen a mély technikai részletekig. A Lurdy ház multiplex mozijában helyet kapó rendezvényre több mint 500 szakember volt kíváncsi.

  • A budapesti konferencia előtt egy héttel került sor az első globális Microsoft BI rendezvényre Seattle-ben. A háromnapos eseményen a rengeteg szakmai előadás mellett bejelentették, hogy 2008-ra várható az SQL Server „Katmai” kódnévre keresztelt újabb verziója; hogy stratégiai szövetséget kötnek a Accenture-rel, a Capgemini-vel és a TATA Consultancy-val; valamint azt, hogy felvásárolták a SoftArtisans cég OfficeWriter nevű termékét. Az OfficeWriter egy olyan alkalmazás, amely Office riportok előállítására alkalmas anélkül, hogy Office-t telepítenénk a szerverre. A Microsoft célja a termék felvásárlásával, hogy lehetővé tegyék a Reporting Services riportok megjelenítését közvetlenül az Office-ból.

  • Újabb Best Practice cikk jelent meg az Analysis Services-ről, mely ezúttal a kapcsolódási problémákat járja körül. A „Resolving Common Connectivity Issues in SQL Server 2005 Analysis Services Connectivity Scenarios” című dokumentum kapcsolódási hibatípusonként összegyűjtette a különböző kliens alkalmazások problémáit (Excel 2003/2007, Management Studio stb), valamint javaslatot tesz a hiba feloldására és elkerülésének módjára.

  • Forráskóddal együtt letölthető a CodePlex oldaláról az OLAP kockák MDX Script-jét hatékonyság szempontjából elemző mintaalkalmazás. Az MDX Script Performance Analyser névre hallgató eszköz ugyanazt az MDX lekérdezést egymás után többször is lefuttatja, miközben a kockához egyenként hozzáadja a kocka számított mezőit. A lekérdezések válaszidejének növekedéséből megállapítható, hogy mely számított mezők hatékonyságán van még mit csiszolni.

  • Szintén a CodePlex oldaláról tölthető le a BIDSHelper nevű alkalmazás. A BIDSHelper beépül a BI Development studio-ba, és olyan kiegészítő szolgáltatásokat nyújt számunkra, mint a számított mezők description tulajdonságának szerkeszthetősége, az attribútumrelációk ellenőrzése vagy az aggregációk manuális tervezésének lehetősége.

  • Az Analysis Services 2005 lehetőséget biztosít számunkra, hogy C#, C++ vagy VB nyelveken írt tárolt eljárásokkal kiterjesszük az MDX lehetőségeit. MDX-ből például nincs lehetőségünk az adatkocka felösszegzési dátumának lekérdezésére, de tudunk olyan tárolt eljárást írni, amely feloldja ezt a problémát. Ám míg hatékony MDX lekérdezések írására találunk irodalmat, addig hatékony tárolt eljárásokra nem. Ezt az űrt kívánja betölteni Mosha Pasumansky Best practices for server ADOMD.NET stored procedures című cikke.

    Az összeállítás elkészítésében Kővári Attila, a www.BIProjekt.hu szerkesztője működött közre.

    Kapcsolódó anyagaink
    · Microsoft BI hírcsokor III. (2007. április 16.)
    · Microsoft BI hírcsokor II. (2007. március 26.)
    · Microsoft BI hírcsokor (2007. február 12.)