;
Microsoft BI hírcsokor III.
2007. április 16. Üzleti intelligencia · Microsoft

Összefoglalónk a Microsoft üzleti intelligencia eszközeivel kapcsolatos hírek közül válogat.

  • Letölthető a PerformancePoint Server 2007 CTP2-es változata. Regisztráció és egy kérdőív kitöltése után letöltheti az install verziót, minta adatbázisokat, technikai dokumentációkat, help fájlokat, oktatási, implementálási segédleteket, csatlakozhat a hírcsoporthoz és letöltheti a CTP1-es verzióval telepített virtuális PC-t is (a VPC mérete több mint 3 Giga!)

  • Az SQLServerCentral.com-on megjelent egy felmérés (SQL Server 2005 Adoption Survey Results), mely arra a kérdésre kereste a választ, hogy az SQL szervert használók hány százaléka tért már át SQL Server 2005-re. A 610 megkérdezett 49%-a használ már SQL Server 2005-öt éles környezetben, de a felmérés rámutat arra is, hogy ugyanezen 610 megkérdezett 92%-ka futtat még SQL 2000-et is.

  • Office-ba integrálható Data mining Add-in-ek tölthetőek le a Microsoft oldaláról, melyek segítségével az SQL Server Data mining motorját használhatjuk mind az Excel munkalap adatainak, mind az Analysis Services adatainak elemzéséhez.

  • A database Journal rendkívül részletes cikkben számol be az Analysis Services 2005 time intelligence szolgáltatásáról, mellyel Year-to-Date, Year-over-Year jellegű kalkulációkat készíthetünk varázsló segítségével. A cikk érdekessége, hogy párhuzamot von a Cognos PowerPlay és az Analysis Services szolgáltatásai között

  • A Cognos és az SAS Üzleti Intelligencia termékei 3-szor – 10-szer gyorsabb teljesítményt produkáltak Ram Disk-es környezetben, mint hagyományos merevlemezek használatlával, állítják a SuperSpeed Ram disk gyártó szakemberei. Chris Webb „Using a RAM Disk with Analysis Services” című bejegyzésében annak járt utána, hogy vajon ez a teljesítmény növekedés elérhető-e az Analysis Services használata esetén is.

  • Megjelent az OLAP Design Best Practices for Analysis Services 2005 című dokumentáció, mely segítséget nyújt hatékony dimenziók, adatkockák, aggregációk és partíciók tervezéséhez. A dokumentum végigmegy a tipikus tervezési hibákon és bemutatja, hogy javítsuk ki azokat. Áttekinti mindazon kérdéseket, amelyeket meg kell vizsgálnunk ahhoz, hogy felhasználói szempontból (használhatóság, sebesség) hatékony OLAP alapú adatpiacokat, vezetői információs rendszereket építhessünk.

  • A Creating, Editing, and Managing Report Models for Reporting Services 21 oldalas technikai dokumentumból többek között megtudhatjuk, hogy hogyan fordítja át OLAP kockánk adatait a Report Builder a Report Modell-be, s melyek azok a klasszikus OLAP szolgáltatások, amelyeket eleve nem támogat a modell.

  • Ha valaki már Excel 2007-et használ az OLAP kockák megjelenítéséhez, akkor érdemes elolvasni a „Designing SQL Server 2005 Analysis Services Cubes for Excel 2007 PivotTables” című cikket, mely bemutatja, hogy hogyan kell felépíteni egy Excel 2007-re optimalizált OLAP kockát. A dokumentum beszámol olyan újdonságok támogatásáról, mint a Display folder, vagy a KPI-k kezelése. Külön érdekesség az Excel 2007 "tegnap, előző hét, előző hónap" típusú idő dimenzióelem szelektora.

    Az összeállítás elkészítésében Kővári Attila, a BIProjekt.hu szerkesztője működött közre.

    Kapcsolódó anyagaink
    · Microsoft BI hírcsokor II. (2007. március 26.)
    · Microsoft BI hírcsokor (2007. február 12.)