;
Microsoft BI hírcsokor II.
2007. március 26. Üzleti intelligencia · Microsoft

Összefoglalónk ismét a Microsoft üzleti intelligencia eszközeivel kapcsolatos hírek közül válogat.

  • Az OLAP Report piaci részesedés elemzése szerint az OLAP eszközök és szolgáltatások piacán a Microsoft tovább növelte piacvezető részesedését, elérve az eddig hallatlan 31%-ot. Érdekes lesz majd megfigyelni, hogyan alakítják át az OLAP eszközök piacát a versenytársak fúziói és mit fog ezen változtatni következő félévben megjelenő Microsoft-os tervező és teljesítmény mérő alkalmazás, a Performance Point Server 2007.

  • Megjelent a második javítócsomag az SQL Server 2005-ös verziójához. A Service Pack 2 számos újdonságot és kiegészítést tartalmaz, melyek közül talán a legfontosabb a VarDecimal adattárolási mód megjelenése. Az új tárolás mód segítségével változó hosszon tárolhatjuk numerikus és decimális adattípusainkat, így jelentősen csökkenthetjük az adattárházak helyszükségét.

  • CTP fázisba került a Best Practices Analyzer nevű Microsoftos segédprogram, amely előre definiált szabályok szerint feltérképezi az SQL Szerveres megoldásokat. Megvizsgálja, hogy a szerverek beállítása, az SSIS betöltő csomagok konfigurációja, a dimenziók felépítése, stb. megfelel-e az iparági legjobb gyakorlatnak és a vizsgálat eredményét riport formában publikálja.

  • Megjelent az Analysis Services 2005 SP2 teljesítményhangolási útmutatója. A 122 oldalas műből megtudhatunk mindent, ami az OLAP szerver finomhangolásához szükséges, és némi betekintést kaphatunk az Analysis Services felépítéséről is.

  • Március 1-től kapható az Excel 2007 magyar nyelvű változata. A jelentősen átalakított és továbbfejlesztett pivot táblát tartalmazó új Excel verziót a Vista-val közösen jelentették be.

  • Ésszel használjuk az IIF MDX függvényt! Ezt tanácsolja Mosha Pasumansky, aki mérésekkel igazolja, hogy érdemes átírni MDX lekérdezésünket SCOPE szerkezetűre, ha IIF feltételünk nem cella értékeket vizsgál, hanem dimenzió elemeket. A cikk bemutatja azt is, hogyan alakíthatunk át hatékonyan NULL értékeket valamilyen más szöveggé egy megfelelő format_string segítségével.

    Az összeállítás elkészítésében Kővári Attila, a BIProjekt.hu szerkesztője működött közre.

    Kapcsolódó anyagaink
    · Microsoft BI hírcsokor (2007. február 12.)