;
Oracle üzleti intelligencia hírek
2007. március 12. Üzleti intelligencia · Oracle

Összeállításunk az Oracle BI termékeivel kapcsolatos hírek és érdekességek közül válogat.

  • Megjelent a memóriaalapú TimesTen adatbáziskezelő új változata. A 2005-ös felvásárlás óta ez az első jelentősebb új kiadás. Bár az Oracle a TimesTen-t nem kifejezetten BI eszközként pozicionálja, de a valós idejű döntéstámogatás egyre inkább megköveteli az adatokat lemez helyett a memóriárban kezelő eszközök használatát.

  • Megjelent az Oracle Data Miner új kiadása. Az 10.2.0.3 verzió a hibajavítások mellett hatékonyabban kezeli az asszociációs szabályokat és jobb heurisztikus becsléseket alkalmaz.

  • Egy nézetgenerátor mintaalkalmazás jelent meg az OLAP opcióhoz, amely megkönnyíti az OLAP kockák SQL eléréséhez szükséges nézetek elkészítését. Az OLAP View Generator letölthető önálló PL/SQL csomagként illetve az Analytic Workspace Manager-hez használható beépülőként is.

  • Két új, érdeklődésre érdemes könyv jelent meg. Az Oracle Data Warehousing and Business Intelligence Solutions általában mutatja be a cég adattárházas és üzleti intelligencia eszközeit, míg a Java Data Mining a Java-alapú adatbányászati alkalmazásokba vezeti be az olvasót.

  • A Discoverer OLAP alkalmazásaihoz kapcsolódó legjobb gyakorlatot ismerteti az OTN-en megjelent írás. A szakmai összefoglaló bemutatja a Discoverer és az Oracle OLAP Option együttes alkalmazáshoz szükséges legfontosabb tudnivalókat a munkalapok tervezésétől a rendszer hangolásáig.

  • Bitmap vagy B-tree? A különböző indexfajták használatáról szól az OTN cikke, amely példákkal illusztrálva mutatja be a két típus közötti közötti különbségeket és alkalmazási területeiket. Szintén érdekes az a költségalapú lekérdezés-optimalizációról szóló tanulmány, amelyet az Oracle fejlesztői az igen nagy adatbázisokkal foglalkozó tavalyi ACM konferencián tettek közzé.