;
Az Oracle új BI stratégiája és eszközei
2006. március 30. Üzleti intelligencia · Oracle

Bejelentette az Oracle új BI stratégiáját, amely jelentős részben a Siebel felvásárlásával megszerzett technológiákra épül.

Az elsősorban CRM szoftvereiről ismert Siebelt közel 6 milliárd dollárért vette meg az Oracle tavaly. A Siebel 2003 óta egyre nagyobb hangsúlyt fektetett a BI területre, amely végül már a cég másfél milliárd dolláros árbevételének közel 25 százalékát hozta. A felvásárlással az Oracle birtokába került a meglehetősen összetett Siebel Analytics szoftverplatform és a hozzá kapcsolódó fejlesztő és értékesítő szakembergárda.

Az Oracle megújult BI kínálata így tehát két külön eszközkészletet foglal magába: A Siebel-gyökerű megoldások az Oracle BI Suite Enterprise Edition névre hallgatnak, míg a hagyományos Oracle szoftverek immár a BI Suite Standard Edition csomagban találhatóak meg.

Az új platform
Az Enterprise Edition csomag középpontjában az Analytics Server áll, amely kiegészül különböző információmegjelenítő és lekérdező felületekkel (ad-hoc lekérdezések és batch jelentések, valós idejű riasztások, offline és mobil elemzések, interaktív dashboard/portál eszközök).

Az Analytics Server fontos sajátossága, hogy egyáltalán nem Oracle-specifikus: képes elérni és lekérdezni a nagyobb relációs adatbáziskezelők mellett az MDX alapú és SAP adatforrásokat is. Az analitikus motor a heterogén adatelérés mellett fejlett gyorstárazó és kalkulációs képességeket is biztosít.

A jövőben az Enterprise Edition részeként szerepel a Siebel-től származó komponensek mellett néhány hagyományos, a nagyvállalati szférába pozicionált Oracle termék is (Balanced Scorecard, BPEL Process Manager). Az Enterprise Edition ára 1500 dollár felhasználónként.

A hagyományos eszközök
A Standard Edition foglalja magában az Oracle olyan hagyományos BI eszközeit, mint a Discoverer és a Reports, az ETL célokat szolgáló Warehouse Builder, és a Java alapú BI Beans eszközkészlet. Ezen a területen is aktívan zajlik a fejlesztés: a Warehouse Builder régóta várt új Paris verziója júniusban fog megjelenni, és a Discoverer következő kiadása is készülőben van.

A Standard Edition felhasználónként 400 dollárba kerül.

Kapcsolódó anyagaink
· Az Oracle felvásárolja a Siebelt (2005. szeptember 15.)
· Az üzleti intelligencia felé fordul a Siebel (2004. október 5.)
· Új elemzési képességeket tartalmaz a Siebel 7 (2001. november 21.)