;
Megjelent a Microsoft SQL Server 2005
2005. november 7. Adattárházak · Microsoft

Hosszú várakozás után a Microsoft kiadta adatbáziskezelőjének évek óta készülő, mindent téren alaposan továbbfejlesztett változatát.

Egy hosszú történet
Az SQL Server 2005 megjelenését a cég eredetileg 2003-ra tervezte, azonban a kibocsátási dátumot több alkalommal is kénytelen volt eltolni. A késedelem okai között szerepel az előző SQL Serverrel kapcsolatban felmerülő biztonsági problémák, az új generációs Visual Studio rendszerrel való integráció okozta nehézségek és a megszokott lényegesen alaposabb bétatesztelés.

Az SQL Server 2005 végleges változata már egy ideje elérhető az MSDN előfizetői számára, a teljes körű megjelenés dátuma azonban december 1.

A új adatbáziskezelő a legnagyobb fejlődést éppen az üzleti intelligencia terén hozza, számos új vagy alapjában átírt komponenssel. Teljesen megújult az adatmozgatást segítő Integration Services (régi nevén DTS) és az OLAP elemzéseket kiszolgáló Analysis Services. Lényegesen továbbfejlődött a jelentéskészítésért felelős Reporting Services és az adatbányászati motor is. Mindezeket a funkciókat egy új fejlesztői keretrendszer fogja össze.

Kliensek kínálata
Egyre nagyobb figyelmet fordít a Microsoft a kliensoldali szoftverekre is. Nem csak a hamarosan megjelenő Office 12 fog széles körű támogatást nyújtani a SQL Server analitikus szolgáltatásaihoz, hanem egy teljesen új adatprezentációs szoftver is megjelenésre kerül. A korábban Maestro kódnévre hallható Business Scorecard Manager lehetővé teszi a vállalat fontos mutatóinak nyomon követését és elemzését.

Szintén kibocsátották saját termékeik SQL Server 2005-re optimalizált változatát a Microsoft technológiai partnerei, akik közül külön említést érdemel a Panorama Software és a Proclarity. Mindkét cég a kezdetektől fogva az SQL Server-re fókuszálta fejlesztéseit, és ennek eredményeképpen sokadig gererációs, kifinomult elemző klienseket kínálnak. A Panoráma kínálatában megtalálható egy, a vállalati teljesítmények nyomonkövető CPM megoldás is, míg a ProClarity egy oktatási anyagokat és segédeszközöket tartalmazó online tudásbázissal segíti az SQL Server 2005-rel való ismerkedést. A kevésbé ismert partnercégek közül érdemes még megemlíteni az Acorn System, a Sonata Software, és a Strategy Companion.

A hazai helyzet
A Microsoft hazai képviselete a 2005-ös év során több előadáson is foglalkozott az SQL Server új funkcióival. A rendezvények anyaga letölthető a cég honlapjáról. A hivatalos hazai premier november 16-án lesz, a Budapest Kongresszusi Központban.

Kapcsolódó anyagaink
· Új színt fog hozni az adatbányászatban a Yukon (2005. április 29.)
· Újabb BI funkciók a Microsoft Yukon harmadik bétájában (2004. október 4.)
· Megjelent az SQL Server 2005 második bétája (2004. augusztus 9.)
· Tovább csúszik a Microsoft Yukon kibocsátása (2004. március 12.)
· Megjelent a Microsoft Reporting Services (2004. február 9.)
· Megjelent a Microsoft SQL Server következő kiadásának zártkörű bétája (2003. július 22.)
· Megkéshet a a Microsoft Yukon első nyilvános bétája (2003. május 9.)
· Jelentéskészítő komponenssel szélesíti BI kínálatát a Microsoft (2003. február 15.)