;
Továbbra is jól teljesítenek a BI cégek
2005. augusztus 8. OLAP · Elemzés

Az év második negyedévét is szolíd növekedéssel zárták az üzleti intelligenciában érdekelt vállalatok. A piacot továbbra is a Business Objects vezeti, amely hajszál híján átlépte az egymilliárd dolláros álomhatárt, azonban a követők sincsenek nagyon leszakadva.

A negyedévben az egyetlen nominális visszaesést a Cognos produkálta, ahol a március elsején kezdődő pénzügyi év miatt hagyományosan kisebb a tavaszi árbevétel. Az előző év hasonló időszakához képest azonban itt is jelentős a növekedés (15%).

Érdekes hullámzást produkált az elmúlt hónapokban a tőzsdén a MicroStrategy, amelynek árfolyama az év eleji 75 dollárról tavaszra majdnem a felére zuhant. Ekkor azonban már a cég is megelégelte az árfolyam gyengélkedését, és elkezdte először csöndben, aztán nyilvánosan visszavásárolni saját részvényeit. Az árfolyam azóta visszaemelkedett a 80 dolláros szint közelébe, és elemzői vélemények szerint további növekedés várható.

Jól teljesített a statisztikai és prediktív elemzésekre szakosodott SPSS is, amely 115 millió dolláros árbevételt ért el az év első hat hónapjában. Ez szerény növekedést mutat az előző év hasonló adatához képest (110 millió dollár). Kedvező jelenség, hogy a bevételeknek az átlagosnál nagyobb része származik új licenszek értékesítéséből (44%). Május folyamán dobta a piacra a cég a biztosítási igénynek elbírálását segítő új alkalmazását és lényeges frissítéseket adott ki több más szoftveréhez is.

Kapcsolódó anyagaink
· Kedvező pénzügyi eredmények a BI piacon (2005. május 9.)

Képgaléria

Negyedéves eredmények

Az utolsó 12 hónap adatai

Összesített bevételek alakulása

A Microstrategy részvényárfolyama