;
Megalakult az SPSS új hazai képviselete
2005. április 12. Adatbányászat · SPSS

Április elejétől új, erre a célre létrehozott cég képviseli a magyar piacon a statisztikai szoftverek vezető szállítóját.

Az SPSS 14 éve van jelen hazánkban, azonban korábban több kisebb-nagyobb partner végezte a cég szoftvereinek eladását, általában egy-egy termékre vagy kereskedelmi szektorra koncentrálva.

Az SPSS Hungary egy kézben fogja össze a teljes körű kereskedelmi képviseletet és a felhasználók támogatását, emelett oktatási és tanácsadási szolgáltatásokat is nyújt. A jelentős szakmai múlttal rendelkező magánszemélyek birtokában álló vállalkozás hat fővel indul. Az új képviselettől az anyacég elsősorban a márka arculatának javítását és a piaci ismertség növekedését várja.

Széles termékskála
Az SPSS gyökerei a klasszikus statisztikai elemzésben találhatóak. A cég nevét viselő alapszoftver immár a tizenharmadik kiadásánál tart, és világszerre igen széles körben használatos. A számos kiegészítő modullal is bíró programcsomag az összes fontosabb platformon elérhető és lefedi a statisztikai elemzési feladatok teljes skáláját. Magyarországon is több ezer felhasználót tart számon a cég, amely különösen az oktatási szférában rendelkezik erős pozíciókkal.

A nagyvállalatok komplex elemzési igényeit szolgálják ki az adatbányászati termékek, amelyek zászlóshajója a Clementine, amelyhez az angol ISL 1999-es felvásárlával jutott a cég. A nagyobb méretű, több tízmillió forintba kerülő prediktív analitikai megoldások terén a cég olyan neves hazai refenciákkal rendelkezik, mint az OTP, a Westel vagy a Matáv.

A hagyományos üzleti intelligencia piacán szintén jelen van a cég, de általában csak egy-egy különösen érdekes szegmensben. Így a komplex jelentéskészítési és adatbányászati szolgáltatásokat nyújtú Showcase termékcsalád az IBM AS/400 platformját célozza, míg a webalapú OLAP Hub a Microsoft BI eszközeivel működik együtt.

Említést érdemel még a piackutatási tevékenységet támogató Dimensions termékvonal, amely átfogóan támogatja a felmérések elkészítését, feldolgozását és elemzését.

Tervek a jövőre
Az SPSS Hungary továbbra is a vezető szerepet célozza meg a statisztikai és adatbányászati szegmensben. Ennek megfelelően az eddiginél jóval markánsabb piaci jelenlét várható a cégtől, amely
az értékesítést kereskedelmi akciókkal is támogatni fogja, az ismertség növelésére és a felhasználói tábor összefogására pedig szakmai rendezvénysorozat beindítását tervezi.

A cég a következő 18 hónapban 100 millió forintos licenszeladásból származó árbevétel elérését tervezi, amelyhez jelentős mértékű támogatási, tanácsadási és egyéb szolgáltatásokból származó bevételek is járulnak.

Kapcsolódó anyagaink
· Megjelent a Clementine 9.0 (2005. január 6.)
· Microsoft OLAP-kompatibilis webes klienst kínál az SPSS (2003. június 10.)
· Prediktív webes adatbányászati megoldás az SPSS-től (2003. május 22.)
· Integrált szövegbányászat az SPSS-től (2002. április 28.)
· Felvásárolja az SPSS a Showcase-t (2000. november 8.)
· Ingyenes adatbányászati módszertan készül az SPSS vezetésével (2000. augusztus 27.)
· Az SPSS megvette a Integral Solutions-t (1999. január 5.)