;
Az IBM vezeti az adatbáziskezelők piacát
2004. május 27. Adattárházak · IBM

A Gartner felmérése szerint a kék óriás 2003-ban több új szoftverlicenszet adott el, mint az Oracle.

Az IBM piaci részesedése 35,7 százalék, amelynek döntő többsége a DB2-hez kapcsolódik. A néhány éve felvásárolt Informix kevesebb mint két százalékot hozott. Az Oracle 32,6 százalékkal a második, a Microsoft pedig 18,7 százalékkal harmadik. A teljes piac mérete immár meghaladja a 7 milliárd dollárt, ami öt százalékos növekedés a múlt évhez képest.

Nem ilyen kedvező a kép az Oracle hazai terepének számító Unix szegmens esetében, ahol növekedés helyett majdnem hat százalékkal zsugorodott a piac tavaly. A bevételek egy részét a robbanásszerűen fejlődő Linux kaparintotta meg, ahol töb mint két és félszeres volt a növekedés. A háromszázmillió dolláros szegmensben idén az Oracle átvette a vezetést az IBM-től.

A Windows platform szerény növekedést ért el (3,8%), a Mirosoft pedig tovább növelte piaci részesedését, ami lassan eléri az ötven százalékot. A szegmens nagysága tavaly elérte a 2,8 milliárd dollárt.

A három nagy mellett még a Teradata tudott labdára rúgni, de a kizárólagos DW orientáció miatt részesedése a nagyok tizedét se éri el (2.8%)

További információ
www4.gartner.com