;
Kedvezőbb árakat hoz az új Oracle 10g
2004. február 10. Adattárházak · Oracle

Megkezdte az Oracle adatbáziskezelője legújabb változatának szállítását, amellyel a nagyvállalati piac mellett a kisebb cégek körében is sikeres lehet.

A 10g belépő verziója, a Oracle Standard Edition One, processzorként 4.995 dollárba kerül, és maximum kétprocesszoros szervereken futtatható. A szoftver licenszelhető felhasználószám szerint is, ekkor egy munkaállomás 149 dollárba kerül. Így egy 15-20 fős vállalati részleg igényei még kedvezőbben áron elégíthetőek ki. Az Oracle képviselői hangsúlyozták, hogy ez az első alkalom, amikor a cég adatbáziskezelője az ebben a szegmensben komoly versenytársnak számító Microsoft SQL Serverrel egy áron kapható.

Nagy hatással lehet a megcélzott középvállalati részlegre a jelentősen leegyszerűsített telepítés és adminisztráció is. A szoftverhez adott Enterprise Manager vezérlőszoftver sokat fejlődött tudásban és immár integrált környezetet biztosít az összes üzemeltetői feladat számára.

A belépő szintnél eggyel magasabb lépcsőfoknak számító Standard Edition felhasználó ingyenesen jutnak hozzá a fürtözést támogató Real Application Cluster (RAC) technikához. A Standard Edition, amely maximum négy processzort támogat, 15.000 dollárba, míg a csúcskategóriás Enterprise Edition 40.000 dollárba kerül egy processzorrra.

Az Oracle 10g egyelőre Sun Solaris, HP-UX és Linux operációs rendszerek alatt érhető el, a Windows változat néhány héten belül várható.

További információ
www.oracle.hu

Kapcsolódó anyagaink
· Egy terabájtos Oracle10g benchmark Linuxon (2003. november 19.)