;
Megjelent a Microsoft Reporting Services
2004. február 9. Adattárházak · Microsoft

Az SQL Server részeként funkcionáló menedzselt jelentéskészítő környezetet fontos új fegyver lehet az üzleti intelligencia piacán. A Reporting Servicest eredetileg csak a következő nagyobb verzióval együtt akarta kiadni a Microsoft, azonban a jelentős várakozást látva a cég végül úgy döntött, hogy a lehető leghamarabb piacra viszi a sozftvert.

A Reporting Services felépítése
A jelentések tervezésére a Report Designer komponens szolgál, amely a Visual Studio részeként grafikus felületen teszi lehetővé a különböző formázási, rendezési, válogatási és szűrési feltételek megadását. A defininált jelentések a Report Definition Language (RDL) szabvány szerint kerülnek elmentésre. Az RDL nyitott szabványként került kialakításra, így a harmadik féltől származó jelentéskészítők is alkalmazhatják.

A kész jelentésformátumok a Report Server adatbázisába kerülnek publikálásra. Az elmentett definíciók alapján lehet jelentésekek generálni ad-hoc és ütemezett módon, számos kimeneti formátumban (PFD, HTML, XML,XLS). A Report Server először egy köztes formátumot állít elő az adatforrások és a riportdefiníció együttes felhasználásával, majd ebből készíti el a végleges eredményt a kívánt alakban, amelyet e-mailban is képes szétosztani. A jelentések és a felhasználók menedzselésére pedig a web alapú Report Manager szolgál.


Licenszelés
A Reporting Services alapvetően az SQL Server része, így nem kell érte fizetni, amennyiban az adatbázismotorral azonos gépen fut. Amennyiben azonban külön szerverre kerül a két funkció, akkor mind a két gépre meg kell venni az SQL Server licenszét. Hasonlóan az SQL Server-hez, a Reporting Services is két változatban érhető el (Standard és Enterprise), a változatok között főbb különbségek főleg a skálázhatóságot érintik.

Jelentős iparági támogatás
Számos ismert analitikus szoftverfejlesztő cég jelentett be a Reporting Services-hez kapcsolodó saját terméket vagy megoldást. Az ismertebb nevek közül a listán megtalálható a Proclarity, a Panorama Software, az SPSS illetve a MIS AG.
Nagy kérdés, hogy mennnyire tud a láthatóan általános riportdefiníciós nyelvnek szánt RDL elterjedni. Korábban a Microsoft az OLAP lekérdezésekre szolgáló MDX nyelv esetében meglehetősen nagy sikert tudott elérni, számos kisebb-nagyobb szoftvercég implementálta saját megoldásában is.

Mit hoz a jövő?
Az év második felében várható következő SQL Server kiadásba, a Yukonba már egy továbfejlesztett változatot szán a Microsoft. További kimeneti formátumok beépítese mellett a hangsúly az OLAP adatforrások jobb támogatásán lesz, mivel ezek a jelenlegi verzióval csak nehezen kezelhetőek.

További információ
www.microsoft.com

Képgaléria

A Reporting Services felépítése

Munkában a Report Designer

Egy mintajelentés

Testre szabott kimenet