;
Felvásárolja a Cognos az Adaytumot
2002. december 19. OLAP · Cognos · Felvásárlások

Az ePlanning pénzügyi tervezőszoftveréről ismert cég megszerzése fontos szerepet játszhat az erős növekedési pályán lévő Cognos stratégiájában.

Erre utal a 160 millió dolláros, készpénzben kifizetett vételár, amely az az utóbbi időkben a BI piacon kifizetett legnagyobb összegnek számít. A konkurrens Business Objects 2002-ben "mindössze" 61 millió dollárt költött cégfelvásárlásokra (Acta: 55, Blue Edge 6 millió dollár)

Az ügy érdekessége, hogy a Cognos maga is rendelkezik a pénzügyi piacra szánt termékekkel (Cognos Finance), ezért a felvásárlás mögött technológiai helyett feltehetően inkább piacszerzési és növekedési megfontolások állhatnak.

Az utóbbi időben lendületbe jött Cognos éves árbevétele körülbelül ötszázmillió dollár, amelyet a cég a következő néhány év alatt 1 milliárd dollárra szeretne feltornászni.

Az Adaytum az elmúlt 12 hónapban 57 millió dolláros árbevételt ért el, és világszerte 1500 ügyféllel rendelkezik. A cég magyarországi képviseletét az IBCnet látja el (www.mbaplanning.hu)

További információ
www.cognos.com

Kapcsolódó anyagaink
· A Cognos is bemutatja Scorecard megoldását (2002. október 8.)
· Ambiciózus növekededési tervek a Cognosnál (2002. augusztus 16.)
· Adaytum tervezési rendszerek a mezőgazdaságban (2002. augusztus 1.)
· Felvásárolja a Business Objects az Acta-t (2002. július 12.)
· Új, integrált kontrollingrendszer az Axis Consultingtól (2002. június 4.)
· Cégfelvásárlással kezdi az évet a Business Objects (2002. január 11.)