;
Beszámoló a MicroStrategy World konferenciáról - Bevezető
2010. július 6. Üzleti intelligencia · Konferencia · MicroStrategy

Helyszíni tudósításunk Cannesből, a MicroStrategy európai felhasználói konferenciájáról.

A MicroStrategy magányos harca
A MicroStrategy mára a legnagyobb független BI specialista szoftvergyártó vállalat cím büszke birtokosa. Hagyományos versenytársai közül a Cognos és Business Objects az elmúlt évek felvásárlásai révén immár az IBM illetve az SAP kötelékébe tartozik, a többi üzleti intelligenciában érdekelt cég közül pedig a SAS ugyan jóval nagyobb, de portfóliója a szorosan vett BI mellett nagyon sok egyéb területre is kiterjed, a többi vetélytárs pedig kisebb piaci súllyal bír.

Így a tiszta BI szállítók közül szinte egyedül maradva, a cég saját erejére és kiemelkedő innovációs és technológiai képességeire támaszkodva küzd a piacon az üzleti intelligenciában is igen komolyan érdekelt három óriásvállalat (IBM, Oracle, SAP) ellen, akik külön-külön is sokszor nagyobb értékesítési hálózattal és marketingerővel rendelkeznek.

A magyar piacon is az jellemző, hogy a hazai disztribútor, a Bixpert viszonylag kevés számú referenciát tud felmutatni a nagy versenytársakhoz képest. Az ügyfelek között azonban olyan nevek találhatóak meg, mint a nagyon komoly BI infrastruktúrával rendelkező Pannon-Telenor mobilszolgáltató, a szintén óriásfelhasználó Metro csoport hazai leányvállalata, a Magyar Posta, vagy éppen a jégkrémeiről ismert Algida.

Az új stratégiai irány a mobil BI
A MicroStrategy termékstratégiájának központi fókusza egy egységes, nagyon jól skálázható, igen nagy mennyiségű adatot, lekérdezést és felhasználót kiszolgálni képes BI platform, amely egyszerre támogatja a hagyományos standard riportokat, az ad-hoc lekérdezéseket és az OLAP-jellegű interaktív elemzéseket. A felhasználók számára desktop és webes felületek egyaránt rendelkezésre állnak, amihez az utóbbi időben térképes és dashboard jellegű adatvizualizációs képességek is társultak.

A cég már egy ideje mobil eszközökön is hozzáférhető tette szoftverét, azonban eleinte főleg a Blackberry rendszerű okostelefonokra fókuszált. Látva azonban az Apple iPhone egyre növekvő népszerűségét és a intelligens hordozható készülékek általános térnyerését, a MicroStrategy alapjairól újragondolta a mobil eszközök támogatását úgy, hogy ez szoros részét képezze a központi BI platformnak és így minimális informatikai ráfordítással, hatékonyan lehessen a vállalati adattárházat mindenhonnan elérni és elemezni.

A közel egy folyó fejlesztőmunkának aztán új lökést adott az Apple iPad bejelentése, amelyről számos cég és piaci elemző gondolja úgy, hogy az üzleti intelligencia szoftvereknek ideális megjelenítőeszköze lehet. A már javában folyó fejlesztőmunkának köszönhetően az új mobil eszközkészlet adaptálása az iPadra néhány hónap alatt elkészült, így a cég nyár elejére készen állt az új megoldás nyilvános bejelentésére.

Mobil informatika a francia tengerparton
A bejelentéshez a megfelelő alkalmat a július elejére Cannes városába szervezett MicroStrategy World Europe konferencia biztosította, ahol több tucatnyi országból összegyűlt ügyfelek, partnerek és a szaksajtó nyilvánossága előtt mutatta be a cég az új szoftvert.

A tengerparti sétányon elhelyezkedő Hotel Palais Stephanie kiváló helyszínt biztosított a rendezvényhez. Az első estén megrendezett nyitó fogadásra a tetőteraszon került sor, ahol a pazar kilátás és a koktélok mellett az iPad készülékek is fontos szerepet játszottak, rendszeresen fel-felbukkanva a party résztvevőinek kezében.

Mint az a másnapi megnyitó előadáson kiderült, a cég vezetése annyira hisz az iPad jellegű eszközök sikerességében, hogy a forgalmazás megkezdése óta eltelt 3 hónap alatt 500 darab készüléket szerzett be, távlatilag pedig az összes vezetőnek és a teljes értékesítési csapatnak a kezébe az Apple táblagépét szeretné adni.

A MicroStrategy World konferencia 2010. július 5. és 8. között Cannesben kerül megrendezésre. Munkatársunk az eseményen a MicroStrategy meghívott vendégeként vesz részt.

Képgaléria

A konferencia helyszíne

Kilátás a tetőteraszról

Ezen a képen legalább 5 iPad van elrejtve