;
Az üzleti intelligencia és az iPad
2010. július 5. Üzleti intelligencia · MobilBI

Az Apple látványos megjelentést biztosító, felhasználóbarát új táblaszámítógépe a BI szoftverek készítői számára is vonzó célpont.

Sikertörténet Apple módra
Az iPad megjelenése előtt erősen megosztotta a közönséget, hiszen a hordozható gépekkel szemben támasztott "hagyományos" elvárások jelentős részét nem teljesítette (például nincs USB kapu rajta). Azonban a táblagépből a megjelenése óta több mint 3 millió darab fogyott el, így az eszköz sikere tagadhatatlan.

Nem meglepő hát, hogy a BI szoftvereket forgalmazó cégek számára is vonzó célpontról van. Az iPad színekben gazdag, nagyméretű, érintésérzékeny kijelzője remek terepet biztosít az üzleti grafikonoknak és táblázatoknak. Külön érdekesség, hogy az iPad intuitív felhasználói felületének köszönhetően az olyan felsővezetők is szívesen ellenőrzik rajta a legfontosabb céges mutatókat, akik a hagyományos BI szoftverektől esetleg idegenkednek.

Megindul a roham
Az elsők között jelent meg a RoamBI iPadon futó szoftvere, ami széles körűen kihasználja az eszköz képességeit és gyönyörű grafikonokat képes a képernyőre varázsolni. Természetesen az alkalmazás érintéssel vezérelhető, így egy másik grafikon vagy adatszelet kiválasztása csak egy ujjmozdulatot igényel.

Szintén hamar bemutatta a táblagépre fejlesztett alkalmazását a QlikView is, ami hasonlóképpen támogatja az iPad speciális képességeit, a nagyfelbontású grafikától az érintőképernyőig, sőt a megfelelő modelleken még a beépített GPS-t is kihasználja. Így a felhasználó alapértelmezésben mindig a földrajzi helyzetének megfelelő adatokat látja - például az éppen felkeresett bolt értékesítési számait és raktárkészletét.

A nyílt forráskódú BI egyik vezető cége, a Pentaho is rámozdult az új platformra. Igaz, a cég iPad kiegészítője csak a fizetős kereskedelmi változat részeként érhető el, az ingyenes közösségi kiadás nem tartalmazza. Számos más kisebb cég is lelkesen dolgozik programjának iPad-os változatán, próbálva kihasználni az igen jelentős szakmai és médiaérdeklődést. Ebből a csoportból említésre érdemes a francia Prelytis és a hotelekre szakosodott DataVision.

A specialisták mellet az üzleti intelligencia piacának meghatározó cégei sem akarnak lemaradni: Az SAP-Business Object saját alkalmazása is elérhető már az Apple webáruházából, a SAS pedig őszre ígéri egy olyan új mobil BI platform kibocsátását, amely a Windows Mobile és Blackberry rendszerű okostelefonok mellett az iPhone/iPad párost is támogatni fogja.

Napfény, tengerpart és iPad
Az elsők között jelentette be az iPad támogatását a MicroStrategy is, amely teljesen átdolgozta a már régebb óta elérhető mobil BI szoftverét. A felfrissített, immár a vezető okostelefonok és az iPad összes képességét kiaknázó új verzió hivatalos bemutatására a MicroStrategy európai felhasználói konferenciáján kerül sor.

Az idei rendezvény helyszíne a dél-francia tengerpart, a Côte d'Azur egyik ékköve, a filmfesztiváljáról híres Cannes városa lesz. A július 5. és 8. között megrendezésre kerülő konferencia eseményeiről helyszíni tudósításokban számolunk be a következő napokban.