;
Számos termékújdonságot jelentett be az Oracle
2009. szeptember 2. Adattárházak · Oracle

A rivaldafényben természetesen az adatbáziskezelő legújabb kiadása,a Database 11g R2 áll, de frissültek az adatmozgató és lekérdező eszközök is.

Oracle Database 11g R2
Az Oracle adatbázis 11-es verziója két éve jelent meg, így itt volt az ideje a frissítésnek.
Az új verzió egyelőre csak Linuxon érhető el, a Windows és a Sun Solaris alatt futó változatok még az idén várhatóak.

A számtalan újdonság közül egy érdekesség: Az Exadata egységeken található adatállományok esetén elérhető lesz egy új, kifejezetten adattárházas célokra szolgáló hibrid adatkompressziós algoritmus, amelyek képes lesz kihasználni az egy oszlopban található adatok hasonlóságát, és így egészen magas, akár 10-szeres tömörítési arányt elérni.

Oracle Warehouse Builder 11g R2
Az adatbázis részeként megjelent az OWB új kiadása is. Itt is hosszú az újdonságok listája: megjelent a heterogén adatbázisok és a SOA környezetek natív támogatása, átalakult a felhasználói felület, javítottak a hibakeresőn és és természetesen számos egyéb kisebb fejlesztés segíti a hatékony és gyors munkavégzést. Az új OWB szorosan integrálva van a BI eszközökkel, így az eszköz képes lesz automatikusan generálni a BI Suite számára szükséges metaadatokat is.

Az alapkiépítésében ingyenesen használható OWB része az 11g R2 adatbázis telepítőkészletének, de önállóan is letölthető az OTN oldalairól.

Új kiadás a Discovererből is
A múlt hónapban debütált Fusion Middleware 11g platform részeként megjelent az Oracle lekérdezőeszközök nagy öregjének számító Discoverer új verziója is, a Discoverer 11g.

A hivatalosan a Business Intelligence Standard Edition csomagba tartozó szoftver immár a Weblogic motorjával működik az eddigi OC4J technológia helyett. Az új verzió szorosan van integrálva a BI Suite Enterprise Edition kiadásával (ex-Siebel eszközök) is, így mód van a Discovererben készült lekérdezéseket a BI EE felületén megjeleníteni.

Magának a BI Suite Enterprise Editionnak a következő, 11-es verziója viszont még várat magára, csak 2010 első felére ígéri az Oracle a megjelenését.

Hyperion fejlesztési tervek
Az Oracle BI stratégiájának másik alappillére a Hyperion Essbase és a ráépülő analitikus alkalmazások. Az itt várható újdonságokról számol be Tim Tow blogja a júniusi ODTUG Kaleidoscope konferencia alapján (1. rész, 2. rész)

Az összeállítás elkészítésében Fekete Zoltán, az Oracle Hungary munkatársa, az Oracle BI, EPM és DW blog szerkesztője működött közre.