;
Beszámoló a berlini Tableau konferenciáról
2019. június 24. Üzleti intelligencia · Események · Tableau

A múlt héten került megrendezésre Berlinben a Tableau európai felhasználói konferenciája, amelyen több tucatnyi országból több mint kétezren vettek részt.

A telt házas rendezvényen a legnagyobb várakozás feltehetően a pár napja bejelentett Salesforce-felvásárlást övezte, erről azonban szinte alig esett szó, mivel a tranzakció ténylegesen csak ősszel fog végbemenni. A cég vezére, Adam Selipsky azt hangsúlyozta, hogy arra számítanak, a Tableau önállóan fog tovább működni, a jelenlegi vezetéssel és stratégiával.

A konferencia során a termékjelentésekből és különböző vezetői prezentációkból két nagy trend bontakozott ki: A mesterséges intelligencia és az augmented analytics térnyerése és a nagy Tableau installációkat működtető vállalati ügyfelek minél jobb kiszolgálása.


Intelligens magyarázatok: Explain Data
A legnagyobb hangsúlyt az újdonságok közül az Explain Data funkció kapta, amely segítségével a szoftver képes elemzést adni a kiugró adatpontokat magyarázó lehetséges okokról.Az Explain Data számos különböző faktort megvizsgál, így képes azonosítani például, ha egy összesített trendsort egyetlen outlier érték torzít el. Ez az új funkció a tavaly nyáron felvásárolt Empirical Systems technológiájára épül.

Szintén továbbfejlesztik a természetes nyelvű lekérdezéseket támogató Ask Data szolgáltatást, amely hamarosan már beágyazható lesz intranetes és egyéb weboldalakon is, így a felhasználók sokkal szélesebb köre számára lesz elérhető.


Nagy rendszerek, nagy kihívások
A sokfelhasználós, üzletileg kritikus folyamatokban is beépülő BI rendszerek jobb támogatása kapcsán több bejelentés is történt, amelyek a technikai skálázhatóságot, a metaadat-menedzsmentet és a bevezetési projektek hatékonyságát célozzák.

A Project McKinley kódnevű fejlesztés a Tableau szerverek könnyebb üzemeltetését segíti. Az ígért funkciók között van jobb skálázhatóság, mélyebb AWS integráció, továbbfejlesztett teljesítménymonitorozás, és megújított tartalommenedzselő alkalmazások.

A konkrét elemekről egyelőre kevés részlet tudható, de várhatóan a következő, ősszel érkező Tableau kiadásban már megjelennek. Elképzelhető, hogy nem az alapcsomag részeként, hanem feláras opcióként kerülhet majd a Project McKinley a felhasználókhoz.


A metaadat-mester Tableau Catalog
A nagyméretű rendszerek szintén jól ismert problémája, hogy a rengeteg adatforrás, transzformáció, számított mező, riport és dashboard között nagyon nehéz rendet tartani.

A most bejelent Tableau Catalog a rendszerbe teljesen integrált metaadat-menedzsment és data lineage szolgáltatást fog nyújtani.A Catalog segítségével végigkövethető lesz az adatok útja a forrástábláktól egészen a végső dashboardokig, és látható lesz, hogy melyik elemet kik és hol használják.

A Tableau Catalog a Tableau Data Management Add-on részeként lesz majd elérhető, ami jelenleg felhasználónként havi 5,5 dollárba kerül.

Tableau Blueprint a könnyebb bevezetésekért
A nagy szervezetek BI bevezetései során számos olyan probléma is felmerül, amelyek nem technikai, hanem szervezeti, kulturális vagy éppen folyamatszervezési jellegűek.

Ezt felismerve a Tableau összeállított egy útmutatót, amely a sikeres ügyfélbevezetések legjobb gyakorlatait ötvözi.A Tableau Blueprint három fő pillére a megfelelő és agilis technikai infrastruktúra kialakítása, a profi elemzési képességek fejlesztése és a felhasználói közösség támogatása. A teljes kéziköny elérhető a Tableau weboldalán.


Előadásvideók
A konferenciaprogramban több tucatnyi technikai előadás és esettanulmány szerepelt, emelyek jelentős részének felvétele már elérhető a a Tableau Youtube csatornáján.

A Tableau következő nagy konferenciája novemberben lesz Las Vegasban, az európai felhasználók pedig jövő júniusban Londonban találkoznak majd újra.