;
2019. június 11. Üzleti intelligencia
 
Az elmúlt napokban olyan felvásárlási hullám indult be a BI piacon, amely csak a 2007-es nagy BI konszolidációhoz hasonlítható. Akkor többek között a Cognos és a Business Objects került új kezekbe, most pedig a következők történtek:

  • A Salesforce felvásárolja a Tableau-t 15,7 milliárd dollárért
  • A Google felvásárolja a Looker-t 2,6 milliárd dollárért
  • A Logi Analytics felvásárolja a Zoomdata-t

    2019 eddig sem volt éppen eseménytelen ezen a területen: A Qlik februárban vette meg az Attunity-t 560 millió dollárért, a Sisense pedig a Periscope-t vásárolta fel májusban.

    Érdemes vetni egy pillantást a 2019-es Gartner BI Magic mágikus négyzetre is, kiemelve az érintett cégeket:



    Látható, hogy a cégek jelentős részét érintik az akvizíciók, régóta nem volt ennyi mozgás a BI piacon ilyen rövid idő alatt.


    A Tableau story
    A Tableau közel 20 éve a vizuális analitika meghatározó szereplője. Ebben a piaci szegmensben csak a Microsoft Power BI tudta megszorongatni, amely 2016-ban került be a Gartner BI mágikus négyzetbe, 2019-re pedig már át is vette ott a vezető szerepet.

    A Tableau nem is késlekedett a válaszokkal: Az egyszeri licenszeladásról átállt az előfizetéses modellre és a relatíve drágának tartott, mindentudó csomag mellé behozott két limitáltabb képességű, de jóval olcsóbb változatot is. Jelenleg a Creator licensz havi 70 dollárba, az Explorer 35 dollárba, a Viewer pedig 12 dollárba kerül.

    A belső fejlesztésre és stratégiai akvizíciókra egyaránt építő R&D is magasabb fordulatszámra kapcsolt. Felvásárolták 2016-ban az adatbázistechnológiát fejlesztő német Hypert, 2017-ben az NLP specialista ClearGraph-ot (ebből lett az Ask Data szolgáltatás), 2018-ban pedig az AI területén aktív Empirical Systems-et. A Tableau platform kiegészítésére pedig 2018-ban megjelent az önkiszolgáló adatelőkészítést segítő Prep is.

    Mindezek a lépések jót tettek a pénzügyi mutatóknak. A Tableau tavalyi árbevétele elérte az 1,16 milliárd dollárt, és a cég részvényei a tőzsdén is szárnyaltak, múlt pénteken már 125 dollárba kerültek, miközben 2016. végén még 42 dolláron volt az árfolyam.



    A felvásárlás aztán még egy lapáttal rátett erre, a Salesforce részvénycserés tranzakciója további egyharmaddal értékelte magasabbra a céget a pénteki záróárnál. Másik szempontból nézve a 15.7 milliárd dolláros tranzakcióméret 13.5-ös szorzót jelent a Tableau tavalyi árbevételéhez képest.

    Egységben az erő
    A felvásárlás bejelentésekor a két cég vezetői azt hangsúlyozták,hogy az összeolvadás mindkét fél számára új lehetőségeket nyit meg a növekedésre.



    A Tableau számára a tízszer nagyobb Salesforce olyan kereskedelmi és marketing hátteret jelent, amelynek birtokában könnyebben fog versenyezni a Microsoft Azure + Power BI és a Google Cloud + Looker portfóliókkal.

    A Salesforce pedig megszerzi az adatvizualizációs piac legnagyobb nevét, és egyben az egyik utolsó független, nagy, tőzsdén szereplő BI szállítót. A korábbi ismert szereplők közül már csak a MicroStrategy maradt meg tőzsdei cégként, amely 2018-ban 500 millió dollár körüli árbevételt ért el. A Qlik 3 éve magánkézbe került és így kivonult a tőzsdéről, a SAS pedig sohasem volt tőzsdei forgalomban.

    A Salesforce által fizetett ár meglehetősen magas, azonban érdemes azt is figyelembe venni, hogy ez egy tisztán részvénycserés üzlet, azaz a Salesforce nem készpénzt, hanem a saját részvényeit adja cserébe a Tableau-ért. Jelenleg a Salesforce tőzsdei árfolyama is csúcsokat döntöget, így relatíve olcsóbb volt számukra a tranzakció.

    Vegyes fogadtatás
    A bejelentés óta élénk vita folyik a különböző fórumokon és a szociális médiában, ahol mind a felvásárlást támogatók mind az ellenzők szép számban vannak jelen. Az utóbbiak főleg attól tartanak, hogy a felvásárlás után le fog lassulni a termékfejlesztés, és inkább a Salesforce integráción lesz a hangsúly az új funkciók helyett, valamint a Tableau egyedi vállalati kultúráját és a nagyon aktív adatvizualizációs közösségét is féltik.

    A kételyekre részben válasz az, hogy a bejelentés szerint a Tableau továbbra is önálló cégként fog működni, a jelenlegi vezetés irányítás alatt. A korábbi BI felvásárlásokat vizsgálva pedig láthatjuk, hogy mindenféle kimenetre van példa, a Qlik-nek például kifejezetten jót tett, hogy a Thoma Bravo megvette 2016-ban.

    Folytatása következik
    Jövő héten Berlinben lesz a Tableau európai konferenciája, ahol várhatóan további részletek derülnek majd ki. Addig pedig a Google-Looker felvásárlás és a további BI piaci szereplők helyzetének elemzése következik. 2019. május 28. Üzleti intelligencia · Felvásárlások
     
    A részvénycserés felvásárlás több mint 100 millió dollárra értékeli a 2012-ben alapított céget, amely eddig 50 millió dollárnyi kockázati tőkét vont be.

    A Periscope Data Platform lehetővé teszi a szervezetben különböző helyeken, széttagoltan tárolt adatok elérését és lekérdezését.



    A különösen fejlesztők által kedvelt Periscope az adatok Python és R környezetben történő elemzését is támogatja.

    A felvásárlás lezárulta után a SiSense globálisan több mint 700 munkatárssal és 2000 ügyféllel fog rendelkezni.
    2019. február 28. Üzleti intelligencia · Felvásárlások
     
    560 millió dollárért megveszi a Qlik az adatintegrációs és adatmenedzsment specialista Attunity-t. A cég ezzel újabb lépést tesz abban az irányban,hogy BI specialistából általános adatplatform szállítóvá váljon.

    Az Attunity széles körú adatintegrációs eszközkínálattal rendelkezik, és különösen a valós idejű adatmozgatás és Change Data Capture terén erős.

    A Qlik tavaly nyáron vásárolta fel a big data specialista Podium Data-t, idén januárban pedig chatbot és NLP céget vett.
    2019. február 25. Üzleti intelligencia
     
    Megjelent a Gartner idei BI és analitika mágikus négyzete, amelyben immár 4 szereplős a vezetők csoportja.



    A legnagyobb újdonság a ToughtSpot megjelenése a vezetők szegmensében, ahol a BI MQ 2016-os átalakítása óta csak a Microsoft-Qlik-Tableau hármas kapott helyet. A ToughtSpot megoldása a keresést állítja a BI középpontjába, amelyet mesterséges intelligencia alapú automatizációval egészít ki.

    Tavalyhoz képest kicsit még jobban szerepel a Microsoft, amely immár mindkét tengely szerint az élen van. A Tableau és a Qlik helyezése nagyjából változatlan.

    A teljes elemzés olvasható itt a Tableau jóvoltából.
    2019. január 31. Adatbányászat · Elemzések
     
    Itt a legfrissebb kiadás a data science platformot elemző Gartner anyagból is. A tavaly novemberre dátumozott, de most megjelent anyagban található jó néhány érdekes változás tavalyhoz képest.




    A vezetők
    A vezetők szegmensében idén négy cég található, közülük hárman tavaly is itt szerepeltek.

    A KNIME tavaly és idén is nagyon jó pozíciknak örvendhet. A szoftver fő vonzereje az alacsony költségszint és sokoldalú funkcionalitás, mivel a legfontosabb DS képességek nagy rész az ingyenes, nyílt forráskódú verzióban is elérhető.

    A Rapidminer az idei négyzetben javította a pozícióját a végrehajtási képesség tengelyen. Az erősségek között szerepel a jó felhasználói felület, a koherens felhasználói élmény és a szofisztikált, de mégis könnyen elérhető, fejlett funkcionalitás.

    A SAS Institute nagyon régi szereplője a vezetők szegmensének, habár az idei pozíciója romlott valamennyit a végrehajtási képesség terén. Ennek egyik oka a relatíve magas költségszint. A SAS nagyon sok helyen továbbra is az első számú, az ügyfelek bizalmát élvező analitikai szállító, amely sokoldalú termékkínálattal rendelkezik. Szintén erőssége a cégnek a globális jelenlét és kiváló ügyféltámogatás.

    A Tibco Software az egyedüli új szereplője a vezetők szegmensének. A Tibco több felvásárlás konszolidálásával (Spotfire, Jaspersoft, Statistica, Alpine Data és Streambase) hozta létre analitikai platformját.

    További érdekességek
    Az Alteryx az egyik olyan cég, amely idén már nem a vezetők között szerepel. A Gartner az innovációs eredményeket tartja relatíve alacsonynak, valamint arra figyelmeztet, hogy sokak szemében az Alteryx elsősorban adatelkészítő platform csak, és ezért a "komoly" data science terén nehezebben érvényesül a cég.

    A H2O.ai a másik olyan cég, amely kikerült a vezetők közül, méghozzá a vizionáriusok közé. Az ő esetükben a felhasználó visszajelzéseket és egyes kiemelt funkciók hiányát tartja problematikusnak a Gartner.

    Sokat javított pozícióján a Matlabról ismert MathWorks és a közelmúltban 100 millió dolláros tőkebevonást sikeresen levezénylő Dataiku.

    Új szereplő a mágikus négyzeten az automatizált modellezésben élenjáró DataRobot, a felhőalapú ML szolgáltatásaival és a TensorFlow keretrendszer révén bekerülő Google, és a DataWatch, amely tavaly januárban felvásárolta az Angosst.

    Éves összehasonlítás
    Érdemes egymás melett is szemügyre venni a legújabb és az előző Data Science MQ-t, így jól láthatóak a változások.



    A teljes elemzés elérhető itt a RapidMiner jóvoltából.
    2019. január 30. Adattárházak · GPU · Uber
     
    A nyílt forráskódú AresDB a nagy tömegű, közel valós idejű adatok villámgyors fogadását, feldolgozását és lekérdezését támogatja. A beérkező adatok tárolása elsősorban RAM-ban és diszken történik, de a lekérdezések már a GPU memóriában, sokszorosan párhuzamosítva futnak.


    Az AresDB architecktúrája


    Az adatok tárolása vektorosan, oszloporientált formában történik. Mivel az AresDB fő célja a közel valós idejű információk lekérdezése, ezért a frissen érkező rekordok még különösebb rendezés és tömörítés nélkül töltődnek be az ügynevezett Live Store-be. Innen aztán előbb-utóbb átkerülnek az Archive Store rétegbe, ahol már optimalizált formátumban tárolódnak.



    Adatáramlas az AresDB rétegei között


    A rendszer képes a későn érkező rekordok feldolgozására is. Ezek ideiglenesen egy várakozási sorba kerülnek, aztán később egy háttérfolyamat feldolgozza és beilleszti az adatokat az archív rétegbe.

    Az AresDB érdekes új szereplője a GPU adatbázisok dinamikusan fejlődő piacának. Itt versenyez többek között a Magyarországon is ismert, szintén nyílt forráskódú OmniSci (régebben MapD), a Kinetica és az izraeli SQream is.

    Az AresDB oldala itt érhető el, a Github repó pedig itt itt található.
    2019. január 28. Üzleti intelligencia · Elemzések
     
    Megjelent a Gartner első 2019-es mágikus négyzete, amely az analitika célú adatmenedzsment platformokat elemzi.




    A tavalyi évhez képest a vezetők szegmensében megjelent a Google és a Snowflake is, így összesen már 8 cég került ebbe a kategóriába. A legjobb pozícióban idén is az Oracle található, amelyet a Microsoft követ. Jól szerepel az Amazon AWS és a Teradata is.

    A Kíhívók (Challengers) szegmense idén üresen marad. Ide azok a cégek tartoznak, amelyek a végrehajtási képességet mérő tengelyen jól szerepelnek, de a szakmai-üzleti víziójukat a Gartner nem ítéli kiemelkedőnek. Tavaly itt szerepelt a Snowflake, amely átkerült a vezetők közé és a MemSQL, amely viszont egyáltalán nem került be az elemzésbe, mert nem érte el a 70 millió dolláros árbevételi küszöböt.

    A Vizionáriusok szegmense sem túl népes, itt csak a Marklogic található. Tavaly még itt kapott helyett a Google Cloud is.

    Az összes többi szállító a bal alsó negyedbe került. Itt találjuk többek között az azóta egy céggé vált Cloudera-Hortonworks párost és az Alibaba Cloudot, amely két hete vásárolta fel az Apache Flinket fejlesztő Data Artisant.

    A teljes elemzés letölthető a Google Cloud, a Treasure Data, vagy a Snowflake jóvoltából (ingyenes regisztráció szükséges).
    2019. január 25. Adattárházak · Felvásárlások · Microsoft
     
    A Citus Data horizontálisan skálázható PostgreSQL megoldásáról ismert, amelynek köszönhetően kényelmesen konfigurálhatóak és üzemelhethetőek nagyméretű PG clusterek is.



    A felvásárlással a Microsoft várhatóan az Azure részeként kínált PostgreSQL szolgáltatását erősíti.

    A tranzakció hátteréről további részleteket a Citus blogposztjában lehet olvasni.

     
    Korábbi hírek:  2019 ·  2018 ·  2017 ·  2016 ·  2015 ·  2014 ·  2013 ·  2012 ·  2011 ·  2010 ·  2009 ·  2008 ·  2007 ·  2006 ·  2005 ·  2004 ·  2003 ·  2002 ·  2001 ·  2000 ·  1999 ·  1998 ·