;
2019. január 31. Adatbányászat · Elemzések
 
Itt a legfrissebb kiadás a data science platformot elemző Gartner anyagból is. A tavaly novemberre dátumozott, de most megjelent anyagban található jó néhány érdekes változás tavalyhoz képest.
A vezetők
A vezetők szegmensében idén négy cég található, közülük hárman tavaly is itt szerepeltek.

A KNIME tavaly és idén is nagyon jó pozíciknak örvendhet. A szoftver fő vonzereje az alacsony költségszint és sokoldalú funkcionalitás, mivel a legfontosabb DS képességek nagy rész az ingyenes, nyílt forráskódú verzióban is elérhető.

A Rapidminer az idei négyzetben javította a pozícióját a végrehajtási képesség tengelyen. Az erősségek között szerepel a jó felhasználói felület, a koherens felhasználói élmény és a szofisztikált, de mégis könnyen elérhető, fejlett funkcionalitás.

A SAS Institute nagyon régi szereplője a vezetők szegmensének, habár az idei pozíciója romlott valamennyit a végrehajtási képesség terén. Ennek egyik oka a relatíve magas költségszint. A SAS nagyon sok helyen továbbra is az első számú, az ügyfelek bizalmát élvező analitikai szállító, amely sokoldalú termékkínálattal rendelkezik. Szintén erőssége a cégnek a globális jelenlét és kiváló ügyféltámogatás.

A Tibco Software az egyedüli új szereplője a vezetők szegmensének. A Tibco több felvásárlás konszolidálásával (Spotfire, Jaspersoft, Statistica, Alpine Data és Streambase) hozta létre analitikai platformját.

További érdekességek
Az Alteryx az egyik olyan cég, amely idén már nem a vezetők között szerepel. A Gartner az innovációs eredményeket tartja relatíve alacsonynak, valamint arra figyelmeztet, hogy sokak szemében az Alteryx elsősorban adatelkészítő platform csak, és ezért a "komoly" data science terén nehezebben érvényesül a cég.

A H2O.ai a másik olyan cég, amely kikerült a vezetők közül, méghozzá a vizionáriusok közé. Az ő esetükben a felhasználó visszajelzéseket és egyes kiemelt funkciók hiányát tartja problematikusnak a Gartner.

Sokat javított pozícióján a Matlabról ismert MathWorks és a közelmúltban 100 millió dolláros tőkebevonást sikeresen levezénylő Dataiku.

Új szereplő a mágikus négyzeten az automatizált modellezésben élenjáró DataRobot, a felhőalapú ML szolgáltatásaival és a TensorFlow keretrendszer révén bekerülő Google, és a DataWatch, amely tavaly januárban felvásárolta az Angosst.

Éves összehasonlítás
Érdemes egymás melett is szemügyre venni a legújabb és az előző Data Science MQ-t, így jól láthatóak a változások.A teljes elemzés elérhető itt a RapidMiner jóvoltából.
2019. január 30. Adattárházak · GPU · Uber
 
A nyílt forráskódú AresDB a nagy tömegű, közel valós idejű adatok villámgyors fogadását, feldolgozását és lekérdezését támogatja. A beérkező adatok tárolása elsősorban RAM-ban és diszken történik, de a lekérdezések már a GPU memóriában, sokszorosan párhuzamosítva futnak.


Az AresDB architecktúrája


Az adatok tárolása vektorosan, oszloporientált formában történik. Mivel az AresDB fő célja a közel valós idejű információk lekérdezése, ezért a frissen érkező rekordok még különösebb rendezés és tömörítés nélkül töltődnek be az ügynevezett Live Store-be. Innen aztán előbb-utóbb átkerülnek az Archive Store rétegbe, ahol már optimalizált formátumban tárolódnak.Adatáramlas az AresDB rétegei között


A rendszer képes a későn érkező rekordok feldolgozására is. Ezek ideiglenesen egy várakozási sorba kerülnek, aztán később egy háttérfolyamat feldolgozza és beilleszti az adatokat az archív rétegbe.

Az AresDB érdekes új szereplője a GPU adatbázisok dinamikusan fejlődő piacának. Itt versenyez többek között a Magyarországon is ismert, szintén nyílt forráskódú OmniSci (régebben MapD), a Kinetica és az izraeli SQream is.

Az AresDB oldala itt érhető el, a Github repó pedig itt itt található.
2019. január 28. Üzleti intelligencia · Elemzések
 
Megjelent a Gartner első 2019-es mágikus négyzete, amely az analitika célú adatmenedzsment platformokat elemzi.
A tavalyi évhez képest a vezetők szegmensében megjelent a Google és a Snowflake is, így összesen már 8 cég került ebbe a kategóriába. A legjobb pozícióban idén is az Oracle található, amelyet a Microsoft követ. Jól szerepel az Amazon AWS és a Teradata is.

A Kíhívók (Challengers) szegmense idén üresen marad. Ide azok a cégek tartoznak, amelyek a végrehajtási képességet mérő tengelyen jól szerepelnek, de a szakmai-üzleti víziójukat a Gartner nem ítéli kiemelkedőnek. Tavaly itt szerepelt a Snowflake, amely átkerült a vezetők közé és a MemSQL, amely viszont egyáltalán nem került be az elemzésbe, mert nem érte el a 70 millió dolláros árbevételi küszöböt.

A Vizionáriusok szegmense sem túl népes, itt csak a Marklogic található. Tavaly még itt kapott helyett a Google Cloud is.

Az összes többi szállító a bal alsó negyedbe került. Itt találjuk többek között az azóta egy céggé vált Cloudera-Hortonworks párost és az Alibaba Cloudot, amely két hete vásárolta fel az Apache Flinket fejlesztő Data Artisant.

A teljes elemzés letölthető a Google Cloud, a Treasure Data, vagy a Snowflake jóvoltából (ingyenes regisztráció szükséges).
2019. január 25. Adattárházak · Felvásárlások · Microsoft
 
A Citus Data horizontálisan skálázható PostgreSQL megoldásáról ismert, amelynek köszönhetően kényelmesen konfigurálhatóak és üzemelhethetőek nagyméretű PG clusterek is.A felvásárlással a Microsoft várhatóan az Azure részeként kínált PostgreSQL szolgáltatását erősíti.

A tranzakció hátteréről további részleteket a Citus blogposztjában lehet olvasni.
2019. január 24. Üzleti intelligencia
 
A hazánkban is népszerű Apache Kafka streaming technológiát fejlesztő, 2014-ben indult Confluent piaci értéke a tőkebevonásnak köszönhetően 2,5 milliárd dollár körül jár.A tőkeemelést bejelentő blogposzt beszámol arról is, hogy az elmúlt év során megduplázódott a dolgozók száma. Technológiai szempontból fontos eredmény, hogy a cég felhőszolgáltatása, a Confluent Cloud mind az Amazon, mind a Google platformján elérhető lett.

Az árbevétel egy év alatt három és félszeresére nőtt és ezt tükrözi a cégérték emelkedése is.


A Confluent árbevételének és cégértének növekedése


A Confluent a tőkét továbbbi terjeszkedésre fogja felhasznáni. A versenytársak között immár az Amazon is megtalálható, amely tavaly novemberben jelentette be saját menedzselt Kafka szolgáltatását. A Confluent erre válaszul december megváltoztatta licenszelési feltételeit.
2019. január 23. Üzleti intelligencia · Microsoft · Power BI
 
Kiadta a Microsoft a lokálisan, saját adatközpontban futtatható Power BI riportkiszolgáló legfrissebb változatát.

Az újdonságok közül talán a legfontosabb a sor szintű jogosultságkezelés támogatása, amely eddig csak a felhőalapú Power BI szolgáltatásban volt elérhető.

A Microsoft tavalyi bejelentése szerint a Report Server évente háromszor fog frissülni, januárban, nájusban és szeptemberben. A funkcionalitás így kicsit mindig lemaradásban lesz a jóval gyakrabban frissített Power BI Desktophoz képest.

Jelentős tudásbeli különbségek vannak a Power BI Report Server és a felhőalapú Power BI Service között is, erről bővebben itt lehet olvasni.
2019. január 22. Üzleti intelligencia · Felvásárlások · Qlik
 
A Qlik megvette a Crunch Data céget és a Crunchbot mesterséges intelligenciára épülő chatbotot.

A Crunchbot kifejezetten BI környezetbe tervezett szoftver, amely lehetővé teszi a különböző lekérdezések és elemzések természetes nyelvű parancsokkal történő elkészítését.A bejelentés szerint a Qlik Insight Bot néven fogja forgalmazni az új szoftvert, a Qlik Sense platform részeként.

Hasonló funkcionalitással rendelkezik többek között a Microsoft Power BI és a MicroStrategy is, a Tableau pedig 2017-ben vásárolta fel az NLP technológiákkal foglalkozó ClearGraph-ot.
2019. január 9. Adattárházak · Alibaba · Felvásárlások
 
A data Artisans a nyílt forráskódú Apache Flink streaming technológia fejlesztését irányító cég, amelyet a szoftver létrehozói alapítottak 2014-ben Berlinben.


Az Apache Flink néhány felhasználója


Az Apache Flink az egyik legaktívabban fejlesztett nyílt forráskódú big data keretrendszer, amelynek részben magyar gyökerei is vannak. A szoftvert mára számos nagyvállalat használja valós idejű adatfeldolgozásra és tranzakciókezelésre.

Az Alibaba az egyik legnagyobb Flink felhasználó, amely a Flink fejlesztéséhez is jelentős mértékben járult hozzá. A felvásárlás értéke 90 millió euró.

 
Korábbi hírek:  2019 ·  2018 ·  2017 ·  2016 ·  2015 ·  2014 ·  2013 ·  2012 ·  2011 ·  2010 ·  2009 ·  2008 ·  2007 ·  2006 ·  2005 ·  2004 ·  2003 ·  2002 ·  2001 ·  2000 ·  1999 ·  1998 ·