;
50 millió dollár tőkét vont be a GPU alapú adatbázist fejlesztő Kinetica
2017. június 30. Adattárházak · GPU

A Kinetica indulása az amerikai hírszerzés környékére vezethető vissza, ahol néhány évvel ezelőtt nagy szükség volt egy valós időben működő, nagy teljesítményű adatfeldolgozó platformra. Az akkori megoldásokat nem találták megfelelőnek, ezért egy új, GPU alapú adatbázist kezdtek fejleszteni.



A Kinetica a GPU-k sebességének és masszívan párhuzamos működésének köszönhetően a hagyományos DB-khez képest bizonyos esetekben akár 1-2 nagyságrenddel is gyorsabb. A cég csak a szoftvert fejleszti, a hardvert pedig olyan neves partnerek biztosítják, mint az IBM. A Kinetica elérhető a vezető felhőszolgáltatók platformjain is, akik szintén kínálnak nagy teljesítményű GPU-kkal felszerelt virtuális szervereket.


A Kinetica teljesítménye (a cég saját mérése)


A most bejelentett tőkebevonással 50 millió dollárhoz jut a cég, amelyet főleg termékfejlesztésre és további terjeszkedésre fordítanak. Eddig két körben 13 milliót kaptak, így most közel megnégyszereződtek a rendelkezésre álló források.

A GPU alapú adatbázis az utóbbi években erősen feljövőben vannak, hasonló technológián dolgozik többek között a SQReam és a MapD is. Az utóbbi közreműködésével jött létre idén tavasszal a GPU analitika könnyebb alkamlmazását segítő GPU Open Analytics Initiative, amelyben a Continuum Analytics és a H2O.AI is partnerek.