;
Visszatekintés 2013-ra
2014. január 7. Üzleti intelligencia · BigData · Elemzés

Minden év végén számos cikk, blogposzt és elemzés készül az elmúlt 12 hónap legfontosabb eseményeiről. Összeállításunkban ezek közül válogatunk.

A TDWI évértékelő írásában (The Year in BI and Data Warehousing) szerepel az önkiszolgáló BI, a keresés, a felhőalapú megoldások, újszerű adatbázisok (Google F1, Basho Riak, NouDb, Splice Machine). Szó esik a fontosabb akvizíciókról (Composite Software, Kalido, KXEN ParAccel, Pervasive Software) és a Tableau IPO-ról is.

A Datanami összefoglalója (The 2013 Big Data Year in Review) a Hadoop 2 megjelenésével indít. Szó van még a legfontosabb tőkebevonásokról, érdekes új startupokról, a különböző SQL-on-Hadoop megoldásokról és a gráfadatbázisok növekvő népszerűségéről.

Az SD Times (Big Data in 2013: Another big year) cikkében is szerepel a Hadoop 2, új adatbázisok (NuoDB, FoundationDB, VoltDB) és olyan érdekes big data projektek, mint a Falcon (adatáramlás), MRQL (lekérdezés-optimalizáció), Knox és Sentry (biztonság), valamint a Project Tajo (elosztott adattárház).

A Big Data cégekbe történt tőkebefektetéseket foglalja össze a HadoopSphere (Reviewing funding in Hadoop ecosystem. A 21 tranzakció közül a három legnagyobb a HortonWorks, a DataStax és a Talend tőkebevonása volt.


Big Data means Big Bucks (részlet)


Ugyanezt a témát dolgozta fel infografika formájában a Big Data Startups (Big Data means Big Bucks). Az összesítve legtöbb finanszírozással rendelkező cégek listáját a Palantir vezeti (558 millió dollár), aztán jön a MongoDB (231 millió), a Mu Sigma (208 millió) és a Cloudera(141 millió).

Az Information Week az év legérdekesebb adatbázisokkal kapcsolatos cikkeit gyűjtötte össze (Top 10 Database Stories Of 2013). A listában szerepel az SQL Server 2014, az SAP HANA, a Cloudera Impala és az Amazon Redshift is.

A FlowingData pedig 2013 legjobb adatvizualizációiról közöl válogatást (Data and visualization year in review). A legnépszerűbb elemzések között szerepel például az USA pizzaforgalmazó láncainak földrajzi elhelyezkedését bemutató ábra.