;
A vezető BI platformok 2012-ben
2012. február 17. Üzleti intelligencia · Elemzés

Az üzleti intelligencia szereplőit bemutató Gartner elemzés tanúsága szerint egyre nagyobb a zsúfoltság a BI szállítók élmezőnyében.

Egyértelmű vezető nem is állapítható meg, mivel a mágikus négyszög két tengelye mentén más-más cégek szerepelnek jól. A vízió teljessége szempontjából az IBM érte el a legjobb eredményt, és a SAP a második, viszont a végrehajtási képességeknél az Oracle és a MicroStrategy jár az élen.

A vezetők szegmensében kapott még helyet a kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Microsoft, az Information Builders, a SAS és a QlikView.

A kihívók közé a másik két feltörekvő, memóriacentrikus adatbáziskezelésre és adatvizualizációra specializálódott szállító, a Tableau és a Tibco Spotfire került.

A jobb alsó kvadráns érdekes módon üresen maradt, azaz a Gartner véleménye szerint jelenleg nincs olyan kisebb innovatív BI cég, aki kiemelkedő szakmai vízióval rendelkezne.

Sűrű a mezőny viszont a bal alsó sarokban, ahol több kisebb, viszonylag ismeretlen cég mellett megtalálható immár a három legnagyobb open source BI gyártó, az Actuate, a JasperSoft és a Pentaho is.

A teljes elemzés itt olvasható:
Magic Quadrant for Business Intelligence Platforms, February 2012

Képgaléria

Magic Quadrant for BI Platforms 2012