;
Izgalmas végjátékban Watson lett a bajnok
2011. február 17. Adatbányászat · IBM

AZ IBM Challenge harmadik napja a korábbiaknál szorosabb küzdelmet hozott.

A első forduló első néhány kérdését ugyan Watson nyerte meg, de aztán több esetben is Rutter és Jennings volt a jobb. Ilyen volt az a trükkös kategória, ahol a válaszok egyben a számítógépes billentyűzeten szereplő gombok nevei voltak (például híres autóverseny: F1), amit Watson képtelen volt megérteni.

A filmeket is rendező színészekkel kapcsolatos kérdések pedig azt mutatták meg, hogy a gép nem mindig gyorsabb az embernél. Ebben a kategóriában általában Watson is tudta a helyes választ, de az emberi játékosok rendre megelőzték. A szerencse is Ken Jennings mellé szegődött, aki megtalálta és helyesen megválaszolta a duplázó Daily Double kérdést is.

Így az első forduló után Watson Jennings mögött csak a második helyen állt, Brad Rutter pedig a harmadik helyre szorult. A következő, kétszeres tétért folyó körben aztán a gép jobban játszott, némi szerencsével elhozta mindkét duplázó kérdés is, és bár az elsőt elrontotta, de a második helyes megválaszolásával a kör végére átvette a vezetést is.

Az utolsó, mindent eldöntő kérdésnél aztán Watson nemcsak helyesen találta ki Bram Stokert, a Drakula íróját, de magas téttel is fogadott, így majdnem megduplázta pontszámát és fölényesen nyerte ezt a meccset is.

A végső eredmény a három játéknap összesítése után:
1. IBM Watson, 77.147 dollár
2. Ken Jennings, 24.000 dollár
3. Brad Rutter 21.600 dollár

Az IBM így sikeresen demonstrálta, hogy képes olyan számítógépes rendszert készíteni, ami szövegfeldolgozás típusú feladatokban impozáns pontosságot és sebességet képes elérni.

IBM Challenge harmadik játéknap, 1. rész


IBM Challenge harmadik játéknap, 2. rész


Az IBM szakmai csapatának kommentárjait tartalmazó rövidfilmje a meccsről

Kapcsolódó anyagaink
· Watson simán nyerte az első meccset (2011. február 16.)
· Megkezdődött az IBM Watson szuperszámítógép számára szervezett kvízverseny (2011. február 15.)
· A legjobb emberi kvízjátékosokkal versenyez az IBM Watson számítógépe (2011. január 24.)