;
Újdonságok az adattárházas platformok piacán
2010. november 10. Adattárházak · DW appliance · Nyílt forráskód · Vertica

A november elején megrendezett TDWI konferencia kapcsán újdonságokkal és frissítéseket jelentett be a Calpont, a Kognitio és a Vertica.

A Calpont által fejlesztett oszlopalapú MPP InfiniDB adatbázis 2.0 verziója nagyobb teljesítményt, javított tömörítést, továbbfejlesztett particionálási képességeket és a felhasználók által írt kiterjesztések (UDF) támogatását ígéri. Az InfiniDB nagy előnye, hogy létezik belőle nyílt forráskódú Community Edition is, ami lehetővé teszi a szoftver egy szerveren történő ingyenes futtatását.

A szintén oszlopalapú technológiára építő Vertica 4.1 fő újdonsága a nagy méretű adathalmazokon végzett műveletek sebességének növelése. Javítottak a más szállítóktól származó ETL és BI eszközökkel való együttműködésen, így például az új Informatica plugin akár óránként 1 terabájtnyi adat betöltésére képes egy három standard szerverből álló Vertica fürtön futva. Szintén fontos fejlesztések történtek a főleg kormányzati alkalmazásoknál fontos jogosultságkezelési és megfelelőségi területeken is.

Végül a Kognitio új DW appliance termékvonalat jelentett be, amely a 16 szerverből álló, 20 TB adat kezelésére alkalmas belépőszinttól a 64 kiszolgálót tartalmazó, 75 terabájtnyi maxi verzióig terjed. Az összes konfiguráció a Kognitio WX2 memóriaalapú adatbáziskezelőjét futtatja.