;
Oracle újdonságok az OpenWorld konferenciáról
2010. szeptember 27. Üzleti intelligencia · Oracle

Az elmúlt héten San Francisco városában megrendezett Oracle megakonferencián több érdekes termékbejelentés is történt. Az immár a Sun felhasználókat is befogadó OpenWorld több mint 40.000 ezer résztvevője számára többek között Larry Ellison és a HP-től frissen átigazolt ex-teradatás Mark Hurd mutatta be az újdonságokat.

Továbbra is a hardver a középpontban
Az első nagyágyú az Exalogic integrált köztesszoftver-környezet, amely az Exadata koncepcióját továbbfejlesztve immár a vállalati alkalmazások teljes körű kiszolgálására alkalmas. Az Exalogic a legmodernebb X86 alapú processzorokat és egyéb nagy teljesítményű hardverkomponenseket társítja a Weblogic szervercsaláddal és az Oracle többi middleware szoftverével.

Érkeztek új, nagy teljesítményű modellek a Database Machine termékcsaládba is. Az új Exadata X2-8 modell két darab, egyenként 8 processzort tartalmazó adatbázis-szervert és 14 Exadata tárolóegységet tartalmaz. A új generációs nyolcmagos Intel CPU-knak köszönhetően az X2-8 összesen 128 processzormagot és 2 terabájt operatív memóriát tartalmaz.

Az eddig kapható Sun-alapú Exadata V2 modell új neve Exadata Database Machine X2-2 lett, ebben a 14 tárolóegység mellett maximum 8 darab 2 processzoros adatbázisszerver kap helyet. A hardverkomponensek itt is frissültek, például az eddigi 4 magos helyett immár 6 magos Intel processzorok kerülnek beépítése. Ez a modell továbbra is elérhető kisebb teljesítményű és árú, negyed- vagy feleannyi elemet tartalmazó konfigurációkban is.

Adatintegráció és üzleti intelligencia
Az adatintegráció területén a fókuszban a közelmúltban bejelentett Oracle Data Integrator 11g volt. Az új verzió már szorosan integrált a tavaly felvásárolt GoldenGate szoftverekkel, így egyszerre támogatja a nagy mennyiségű adatok batch jellegű mozgatását és a CDC technológiára épülő közel valós idejű adatfrissítést.

Az integrált megközelítés a felhasználók körében is sikert aratott, a résztvevők nagy érdeklődéssel fogadták azokat a workshopokat, ahol a hallgatók a minta adattárház ősfeltöltését ODI alkalmazásával végezték el, majd a további változásokat a GolgenGate segítségével valós időben dolgozták fel.

Természetesen a BI Suite nyáron bejelentetett új kiadása is kellő figyelmet kapott. A programban több tucatnyi előadás foglalkozott a témával, az újdonságok bemutatásáról a praktikus tippeken és trükkökön át a felhasználói esettanulmányokig.

Tovább érdekes termékbejelentések
A konferencián került kiadásra az immár az Oracle-portfólió részét képző MySQL legújabb, 5.5-ös verziójának próbaverziója, amely jelentős teljesítménybeli és skálázhatósági továbbfejlesztéseket tartalmaz.

Szintén új verzió jelent meg az Oracle OLAP opciójához használható MDX Provider szoftverből. A MDX nyelvű lekérdezéseket használó komponens segítségével közvetlenül az Excelből lehet elérni az Oracle OLAP adatbázisban tárolt adatokat. Az új kiadás többek között Office 2010 támogatást és számos egyéb kényelmi és funkcionális újdonságot tartalmaz.

Szintén érdekesség, hogy a jövőben az Oracle hivatalosan is támogatni fogja az Amazon számítási felhőjén futó Oracle virtualizációt alkalmazó környezeteket. Így akár a magyar vállalatok is kihasználhatják az Amazon EC2 olcsó üzemeltetést és igényalapú skálázhatóságot biztosító lehetőségeit.

Jönnek a Fusion alkalmazások is
Végül, de nem utolsósorban az Oracle bejelentette a több éve fejlesztés alatt álló, új generációs üzleti alkalmazásait, az Oracle Fusion Applications szoftvercsomagot. A több mint 100 modulból álló alkalmazáscsomag már beépítve tartalmaz bizonyos üzleti intelligencia és adattárház képességeket is, és várhatóan még az idén széles körben elérhető lesz.

Kapcsolódó anyagaink
· Megjelent az Oracle BI Suite 11g (2010. augusztus 16.)
· Itt az Oracle vállalati teljesítménymenedzsment csomagjának új kiadása (2010. április 28.)