;
Az EMC felvásárolja az adattárház-specialista Greenplumot
2010. július 13. Adattárházak · DW appliance · Felvásárlások · Greenplum

Az egyre élesebb versenyre kényszerülő adattárházas piacon a felvásárlás logikus lépés mindkét fél részéről.

A főleg nagy teljesítményű tárolómegoldásairól ismert EMC számára az utóbbi években piacvesztést okozott az, hogy az adattárházas torta egyre nagyobb szeletét foglalták el az előre konfigurált, a tárolókapacitást beépítve tartalmazó appliance megoldások, amelyek nem igényelnek külön storage kapacitást. A felvásárlás eredményeképpen az EMC a jövőben az olyan vásárlókat is meg tudja szerezni, akik a hagyományos, önálló szerverek + SAN architektúrát nem kedvelik.

A Greenplum egyike a gyorsan fejlődő DW specialistáknak. Ügyfeleinek száma meghaladja a százat, és a cég különösen erős a legfelső, több száz terabájtos szegmensben. A kiélezett versenyben azonban olyan ellenfelekkel kell megküzdeni az új üzletekért, mint a széles platformválasztékot kínáló Teradata, a már több százmillió dolláros forgalommal rendelkező Netezza, és agresszív marketinggel támogatott Oracle Exadata. Az akvizícióval azonban új, globális értékesítési és marketingcsatornák nyílnak meg a Greenplum előtt, hiszen az EMC ügyfelei között szinte az összes nagyvállalat és kormányzati szerv megtalálható.

A jó piaci illeszkedés mellett a két cég komoly szinergiát és fejlődési lehetőséget lát a vállalati belső, nem nyilvános számítási felhők terén is (private clouds). Ennek alapja a EMC-leányvállalat VMWare virtualizációs termékei és a Greenplum nem régen bejelentett Chorus szoftvere.

A felvásárlás egyik érdekes kérdése, hogy mi lesz a sorsa a Greenplum Single Node Edition szoftvernek, amelyen nem nyílt forráskódú ugyan, de maximum egy kiszolgálón ingyenesen futtatható.

A tranzakció pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra, de Twitteres pletykák szerint a vételár 400 millió dollár körül mozgott.

További információ
www.greenplum.com

Képgaléria

Néhány érdekes mutató a Greenplum legnagyobb alkalmazásaiból