;
2010: Jóslatok, előrejelzések, trendek
2010. január 4. Üzleti intelligencia · Elemzés

Év elején számos elemző és újságíró elgondolkozik azon, mit hoz az új év az üzleti intelligenciában. Ezek a vélemények persze sok ponton eltérnek, de vannak szép számmal több helyen visszaköszönő, népszerű témák is.

A Forrester véleménye szerint az önkiszolgáló BI terjedésével nem csak az IT költségek fognak csökkenti, de a felhasználók is elégedettebbek lesznek, mert kevésbé fognak függeni a jellemzően túlterhelt informatikai részlegektől. Az adattárház platformok költségeinek csökkenésével egyre több vállalat engedheti meg magának saját DW kiépítését, de az internetalapú, megosztott megoldások (cloud computing) is népszerűek lesznek. Teret fog nyerni a prediktív analitika és az adattárházak és adatbányászat szorosabb integrációja, fontos alkalmazási terület lesz a szociális háló alapú elemzések.

Az Enterprise Irregurals írása szerint a beépített BI képességekkel rendelkező üzleti alkalmazások elterjedése lesz fontos újdonság 2010-ben. Itt is szó esik a prediktív analitika és a hostolt BI eszközök terjedéséről, amihez az adatvizualizáció is csatlakozik. Továbbra is terjedni fognak a nyílt forráskódú BI eszközök, az óriási adatbázisok kezelésére képes új DB platformok, és az Excel továbbélését sem kell félteni.

Az adatintegrációra fókuszáló Informatica vállalati blogjában kiemelik, hogy a válság idején gyakori vállalati csődök, átszervezések és felvásárlások élénkíteni fogják az adatintegráció iránti keresletet. A technológia frontján terjedni fognak a közel valós idejű működésű adattárházak, a felhasználók pedig egyre nagyobb számban fogják mobik eszközökről (főleg okostelefonokról) elérni a vállalati adatokat.

Végül Fern Halper írásában a prediktív analitika és a szociális elemzések terjedése mellett szintén a cloud computing erősödését jósolja, olyan új cégeket is említve, mint a beszédes nevű Aha!.