;
Cognos Express a KKV szektor számára
2009. szeptember 16. Üzleti intelligencia · Cognos · IBM

Az IBM új, speciálisan a kis- és középvállalatok számára kialakított elemző és tervező programcsomagot jelentett be.

A Cognos Express család három, önállóan vagy együtt megvásárolható modulból áll, amelyek mindegyike 12.500 dollárba kerül a minimális, 5 felhasználós csomagban. A célcsoport azon vállalatok köre, amelyek dolgozói létszáma 100 és 1000 fő közé esik.

A Express Reporter modul célja a klasszikus jelentéskészítési feladatok kiszolgálása, amelyet könnyen kezelhető webes felület segít. Az eszköz képes számos adatforráshoz kapcsolódni, és támogatja az az ad-hoc riportkészítést is.

A Express Advisor érdekessége, hogy itt a relációs adatforrásokból először egy memóriában tárolt, TM1 alapú OLAP kocka készül, és ebből történik a jelentések kiszolgálása. Az OLAP szerver közbeiktatásának köszönhetően mód van komplexebb elemzési és előrejelzési feladatok elvégzésére is. Az adatok látványos publikálására egy szintén web alapú dashboard eszköz szolgál.

A harmadik modul, a Express Xcelerator szintén a TM1 OLAP kiszolgálóra épül és feladata a pénzügyi tervezés és elemzés támogatása, amelyhez Excel alapú felület áll rendelkezésre.

A három modulhoz közös adminisztrációs eszköz tartozik, ahol többek között a metaadatok és a jogosultságok kezelése és nyilvántartása történik.

A kék óriás célja a Cognos Express termékcsaláddal egy olyan megfizethető és könnyen használható BI szoftvercsomag piacra dobása, amely a KKV-k számára az üzleti intelligencia összes fontos területén megoldást kinál. Ha egy vállalat kinövi a szoftver korlátait, akkor természetesen van mód a felfelé migrációra a Cognos portfólió többi komponsense irányába.

Képgaléria

Reporter jelentések

Az Express Advisor felülete

Tervezés Xcelerator használatával