;
Jól szerepelnek a DW specialista cégek
2008. augusztus 31. Üzleti intelligencia · Elemzés · Netezza · Teradata

Mind a Teradata, mind a Netezza kedvező eredményekkel zárta az idei év első hat hónapját.

Az iparág veteránjának számító Teradata, amely az NCR-ből való kiválása után tavaly jelent meg önállóan a tőzsdén, 6 százalékkal növelte árbevételét a második negyedévben. A 455 millió dolláros bevétel kicsit több mint fele az USA-ból származik, a második helyen pedig az EMEA régió áll 128 millióval. A negyedéves nyereség 69 millió dollárra rúgott.

A cég 2008. egészére másfél milliárd dollárt meghaladó árbevételt és 5-8 százalékos növekedést jósol, mivel az enyhe visszaesést mutató amerikai piacot ellensúlyozza a dinamikusan növekedő EMEA régió és az izmosodó szolgáltatási üzletág.

Ugyancsak jó eredményeket mutatott fel a szintén tavaly tőzsdére lépett Netezza is. A dobozos adattárházak feltörekvő szállítója intenzíven, 65 százalékkal növelte árbevételét, amely így elérte a 47 millió dollárt. A cégnek az erős növekedés mellett sikerült 3.1 millió dolláros nyereséget is elérnie.

Éves szinten a Netezza árbevétele várhatóan 180 millió dollár körül lesz. A cég továbbra is visszaforgatja bevételének jelentős részét a növekedésbe, így nagyobb nyereség éves szinten sem várható.

A Netezza terjeszkedésének egyik pillére Európa. Júliusban kezdte meg működését Münchenben a német nyelvterületért felelős Netezza GmbH, amely a májusban felvásárolt NuTech Solutions munkatársaira alapoz. A Netezza több referenciával rendelkezik már Szlovéniában is, ahol az elmúlt hónapokban egy újabb távközlési cég és egy biztosító csatlakozott az ügyfelek táborához.